Coface: Opt din zece societăţi din China au plăţi restante

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2016

Plăţile în China au continuat să se deterioreze în 2015, opt din zece societăţi confruntându-se cu restanţe în materie, potrivit unui studiu realizat de Coface pe tema managementului riscului de credit corporativ.

Coface prognozează o încetinire a creşterii PIB-ului Chinei la 6,5% în 2016 (versus 6,9% în 2015). Pe lângă problemele nerezolvate ale efectului de levier ridicat şi de capacitatea excedentară în mai multe sectoare, presiunea în scădere pe volatilitatea yuanului şi pe piaţa valorilor sunt provocări ale pieţei chineze în 2016, notează analiza, adăugând că, pe termen scurt, nu este de aşteptat ca situaţia non-plăţilor să se îmbunătăţească.

Coface precizează că, în 2015, media condiţiilor de creditare oferite de firmele din China a scăzut din nou, arătând o abordare mai prudentă pentru acordarea facilităţilor de credit către clienţi. Acesta este, cel mai probabil, rezultatul combinat al experienţei slabe de plată din ultimii ani, al deteriorării încrederii şi aşteptărilor de creştere mai lentă.

Cu toate acestea, riscurile au crescut, 80,6% dintre companii confruntându-se cu întârzieri în 2015 (versus 79,8% în 2014). 58,1% dintre firme au menţionat o creştere a valorii întârzierilor. Un procent mai mare de respondenţi (+4 puncte procentuale, adică 10% din total) au precizat că media perioadelor de restanţe a fost mai lungă de 150 de zile, scrie Coface. 17,9% dintre companiile intervievate s-au confruntat cu perioade foarte lungi de întârzieri (mai mari de 180 de zile), sumele restante depăşind 5% din cifra de afaceri anuală a acestora. Creşterea perioadei de achitare a plăţilor pune o presiune tot mai mare asupra companiilor financiare, spune analiza.

Acest lucru este în linie cu cifrele creditelor neperformante (NPL) lansate de China Banking Regulatory Commission. Raportul NLP a atins 1,59% la sfârşitul anului 2015, cel mai înalt nivel din 2009 (comparativ cu 1% în 2013), arată studiul, adăugând că nivelul creditelor neperformante a crescut cu peste 50% în primele trei trimestre ale anului 2015. În acest context, riscul creşterii nivelului de neplată nu trebuie subestimat.

Potrivit Coface, firmele chineze cu supracapacităţi, care se confruntă cu profituri reduse, au acum o probabilitate mai mare de incapacitate de plată, din moment ce guvernul a decis să combată capacitatea excedentară şi companiile "fantomă". Datoriile restante deţinute de sectorul non-financiar privat au ajuns la 201% din PIB în iunie 2015, faţă de 114% în iunie 2008 şi 176% în iunie 2013, conform analizei Coface.

Charlie Carre, economist Coface: "Strategia guvernului chinez este ambiguă, iar autorităţile sunt prinse între două obiective. Au nevoie, pe de o parte, să găsească un echilibru pentru a susţine PIB-ul, care să prevină o aterizare forţată şi să protejeze locurile de muncă, iar pe de altă parte să gestioneze riscul creşterii bulei datoriilor. În acelaşi timp, întreprinderile din China se confruntă cu provocări tot mai mari, cum ar fi efectul de levier ridicat, costuri abrupte de finanţare, profitabilitate redusă şi volatilitate pe pieţele valutare şi bursiere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb