În condiţiile creşterii accelerate a ritmului construcţiilor din Bucureşti, se impune implementarea unor concepte precum "smart growth" - dezvoltarea inteligentă sau "urban renewal" - reînnoirea urbană. Reprezentanţii "Coldwell Banker Commercial Romania" susţin că, din cauza dezvoltării haotice a oraşului, consecinţele sunt foarte grave şi nu ţin doar de nivelul foarte scăzut al calităţii vieţii, ci implică şi pierderi financiare.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, conceptul "smart growth" presupune o dezvoltare în acord cu mediul înconjurător, viabilă economic, orientată către nevoile comunităţii şi, totodată, o dezvoltare durabilă. Coceptul "urban renewal" se referă la procesul de dezvoltare a zonelor deteriorate din cadrul unui oraş, prin demolarea construcţiilor într-o stare avansată de degradare sau a fabricilor abandonate şi redezvoltarea lor în zone mixte sau rezidenţiale pentru populaţia cu venituri medii.
Cătălin Secăreanu, directorul "Coldwell Banker Commercial Romania" a declarat: "Capitala se confruntă cu o situaţie critică în ceea ce priveşte dezvoltarea. Din cauza creşterii numărului populaţiei şi a veniturilor acesteia, există o cerere foarte mare pentru locuinţe noi, dar şi pentru centre de afaceri şi spaţii comerciale. Însă, creşterea ritmului construcţiilor fără o strategie coerentă afectează atât calitatea vieţii bucureştenilor, cât şi întregul mediu de afaceri, ducând la pierderi considerabile. Autorităţile şi dezvoltatorii ar trebui să ia în considerare implementarea unor concepte precum dezvoltare inteligentă sau reînnoire urbană pentru a preveni probleme critice, aşa cum s-a întâmplat în Palermo. Oraşul italian a pierdut parcurile şi spaţiile verzi, în favoarea blocurilor anoste".
Bucureştiul se confruntă cu probleme grave precum dispariţia centurii verzi şi a spaţiilor verzi din interiorul oraşului, diminuarea considerabilă a calităţii vieţii şi pierderi financiare din cauza traficului şi a vitezei medii scăzute de deplasare. Cel mai recent recensământ, din 2002, menţiona o populaţie de 1.921.751 locuitori, iar cifrele statistice de la sfârşitul anului 2006 indicau 1.930.390. Estimările Departamentului de Research al "Coldwell Banker Commercial Romania" arată că, de fapt, în realitate sunt cu peste 50% mai mulţi locuitori faţă de cei înregistraţi oficial.
Din 1989, Capitala a pierdut aproximativ 1.970 de hectare de spaţiu verde, şi au dispărut, în aceeaşi perioadă de timp, 45 de baze sportive. Poluarea sonoră depăşeşte frecvent, pe arterele principale, cu 20-30dB nivelul admisibil de 70dB. Viteza medie de deplasare în centrul Bucureştiului, la o oră de vârf, a fost de 2 km/oră în 2007.