COLLIERS:  România este bine poziţionată pentru a atrage capacităţi industriale din Asia

G.U.
Comunicate de presă / 13 iulie 2020

Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International

Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International

Regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE) poate să atragă capacităţi noi de producţie, în contextul în care economia globală trece prin schimbări majore pe fondul pandemiei, potrivit unui raport Colliers International privind sectorul industrial din regiune. România este foarte competitivă în zona costurilor, iar producţia industrială a crescut semnificativ în ultimii ani, calităţi care pot transforma ţara într-un magnet pentru investiţii în zona de producţie, conform unui comunicat de presă.

Economia globală trece printr-o perioada de schimbări intense, în contextul pandemiei, iar relaţia dintre Europa şi China este aşteptată să se modifice semnificativ în viitor. Tot mai mulţi specialişti vorbesc despre o relocare a unor capacităţi de producţie importante din Asia ale companiilor europene, dornice să controleze mai bine lanţul logistic. Un impediment ar fi fost, până nu demult, costurile de producţie semnificativ mai mari în Europa Centrală şi de Est, în comparaţie cu cele din China. Însă, cum salariile din Ţara Marelui Zid au avansat enorm în ultimii 10 ani, această schimbare devine tot mai posibilă, mai ales în contextul unei pandemii care a pus o presiune uriaşă pe lanţul logistic.

Zona Europei Centrale şi de Est a cunoscut, în ultimul deceniu, unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere economică, iar producţia industrială a ţinut şi ea pasul. Probabil, cel mai mare avantaj pe care îl au ţările din regiune este piaţa muncii, salariile fiind de câteva ori mai mici decât în Europa de Vest şi, în ultimii ani, surprinzător de asemănătoare cu cele din China.

Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International, a declarat: "Bulgaria rămâne cu mult sub nivelul costurilor forţei de muncă din China pentru operaţiunile de producţie, România este comparabilă cu China, iar Polonia şi Ungaria nu se află cu mult mai sus. Există diferenţe majore faţă de acum un deceniu şi jumătate, când ţările din Europa de Est fie se pregăteau să adere la UE, fie tocmai deveniseră membre. Între 2004 şi 2018, costurile medii de fabricaţie au crescut de 5,6 ori în China, în timp ce, în regiunea ECE, avansul a fost mult mai mic. Şi toate acestea la o productivitate care a ţinut în mod clar pasul".

Mai exact, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia au înregistrat o creştere a costurilor de forţă de muncă de 1,6 până la 2,6 ori din 2004 până în 2018, în timp ce Bulgaria şi România au înregistrat creşteri de puţin peste 3 ori în aceeaşi perioadă. Spre comparaţie, costurile forţei de muncă în sectorul de producţie din Germania sunt de circa 3 ori mai mari decât în Cehia şi Slovacia, de aproximativ 4 ori mai mari decât în Ungaria şi Polonia, de aproape 6 ori peste România şi de aproape 8 ori peste Bulgaria, a adăugat sursa.

Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International, a declarat: "Mai mult, regiunea ECE a depăşit Spania şi Marea Britanie, în ceea ce priveşte volumul de producţie cumulat al fabricilor, şi se apropie de Franţa. Fabricile din regiune s-au concentrat iniţial pe mărfuri care implică procese de fabricaţie cu complexitate scăzută, dar acest lucru s-a schimbat treptat de-a lungul timpului, iar mărfurile cu o valoare adăugată mai mare şi mai complexe tehnologic constituie acum o pondere mult mai mare în întreaga regiune decât acum un deceniu".

Ritmul de creştere a productivităţii s-a menţinut peste avansul costurilor, iar în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, diferenţa dintre valoarea adăugată pe angajat şi costurile forţei de muncă s-a lărgit semnificativ între 2004 şi 2018. Merită menţionat că, în România, diferenţa dintre valoarea adăugată pe angajat şi costurile forţei de muncă este foarte puţin sub cea a Chinei, statele vecine înregistrând şi ele, la diferenţe mici. Călcâiul lui Ahile pentru această regiune rămâne inovaţia, Europa Centrală şi de Est înregistrând în indicii Forumului Economic Mondial un nivel la jumătate faţă de Germania, care este totuşi unul dintre cei mai mari inovatori din lume. Totuşi, în ultimele decenii statele din regiune au reuşit să reducă masiv din ecart faţă de Germania şi alte state occidentale în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii şi a instituţiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb