Guvernul columbian a anunţat ieri arestarea lui Dairo Antonio Usuga, cunoscut drept Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri din ţară şi liderul clanului del Golfo, pentru care Statele Unite au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari, informează astăzi The Guardian.
"Aceasta este cea mai grea lovitură care a fost dată traficului de droguri în acest secol în ţara noastră (...) comparabilă doar cu căderea lui Pablo Escobar", a declarat preşedintele Ivan Duque într-un mesaj postat pe reţelele de socializare.
Traficantul columbian în vârstă de 50 de ani conducea Clan del Golfo, alcătuit din foşti membri ai grupărilor paramilitare care au dus o luptă acerbă împotriva gherilelor de stânga până în anii 2010. Acesta a preluat conducerea cartelului după moartea fratelui său Juan de Dios, alias Giovanni, în confruntări cu poliţia în 2012. Banda este formată din 1.200 de bărbaţi înarmaţi, majoritatea foşti membri ai paramilitarilor de extremă dreapta şi este prezentă în 10 din cele 32 de provincii ale Columbiei, notează sursa citată.
Autorităţile au precizat că informaţiile furnizate de SUA şi Marea Britanie au condus peste 500 de soldaţi şi membri ai forţelor speciale din Columbia la ascunzătoarea din junglă a lui Otoniel, care era protejată de opt inele de securitate.
Imaginile difuzate de guvern îl arată pe Otoniel îmbrăcat în negru, încătuşat şi înconjurat de soldaţi columbieni înarmaţi. Traficantul de droguri a fost capturat la Necocli, în nord-vestul ţării, în apropierea graniţei cu Panama.
Arestarea sa este un stimulent pentru preşedintele conservator, Duque, a cărui retorică a legii şi ordinii nu a fost egală cu producţia în creştere de cocaină.
Deşi Duque a spus că arestarea lui Otoniel a reprezentat sfârşitul Clanului Golfului, directorul pentru analiza riscurilor din Columbia, Sergio Guzman, a declarat că un nou lider va aştepta cu siguranţă să preia conducerea.
"Este o mare problemă pentru că el este cel mai mare cap al drogurilor din Columbia", a spus Guzman, adăugând că arestarea acestuia nu va schimba fundamentele traficului de droguri. "Otoniel trebuie să fie înlocuit."
Poliţia a informat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi că nu folosea un telefon mobil.
Pe lângă traficul de droguri, Clan del Golfo este implicat în minerit ilegal, spun autorităţile, în timp ce guvernul acuză banda de traficanţi de droguri că a ameninţat şi ucis lideri comunitari din întreaga ţară.
Otoniel a început să lupte la vârsta de 18 ani în Armata populară de eliberare, o gherilă marxistă demobilizată în 1991. După ce a depus armele, a început să lupte în grupările paramilitare de extremă dreapta. Multe din aceste grupări au fost demobilizate în 2006 la iniţiativa guvernului fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe (2002-2010). Otoniel a decis însă să rămână în ilegalitate.
În 2017, şi-a arătat faţa pentru prima dată cu ocazia vizitei Papei Francisc în ţară, publicând un videoclip în care a cerut ca grupului său să i se permită depunerea armelor şi să se demobilizeze în cadrul procesului de pace al ţării cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), mult mai mari, dar planul nu s-a realizat niciodată.
În pofida a patru decenii de luptă împotriva traficului de droguri, Columbia rămâne principalul producător mondial de cocaină, Statele Unite fiind cel mai mare consumator.