Comasarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale cu cele parlamentare este neconstituţională, a decis, ieri, Curtea Constituţională, admiţând astfel sesizarea USL.
"Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţia României şi al art.15 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit în şedinţă în ziua de 25 ianuarie 2012, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 85 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi 59 deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, referitoare la neconstituţionalitatea Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali", se arată într-un comunicat de presă al Curţii.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea referitoare la Legea privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, precizează sursa citată.
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
USL a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC "o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie".
"Uniunea Social Liberală avertizează că respingerea moţiunii de cenzură, prin obligarea parlamentarilor puterii să nu participe la vot, nu face decât să menţină România pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat în ultimii ani. O analiză corectă ar trebui să ducă, în mod normal, la respingerea legii de către Curtea Constituţională, instituţie căreia îi cerem, măcar acum, o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie", susţinea, în 22 decembrie, Biroul de presă al PSD.
Reprezentanţii USL considerau de asemenea că prevederile legii pri-vind comasarea alegerilor "încalcă în mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici în materie electorală" al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, organ al Consiliului Europei.
Guvernul şi-a angajat răspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, şedinţa Parlamentului în acest sens având loc în 15 decembrie 2011.
• Asociaţia Pro Democraţia: După decizia CC, Guvernul trebuie să demisioneze
Asociaţia Pro Democraţia apreciază că Guvernul Boc ar trebui să demisioneze după ce Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţională legea de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, adoptată prin asumarea răspunderii Cabinetului.
APD atrage atenţia, într-un comunicat de ieri, că refuzul Guvernului de a demisiona atrage după sine "nelegalitatea acestuia". Asociaţia Pro Democraţia s-a numărat printre ONG-urile care au criticat dur iniţiativa Executivului de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare din acest an, atât prin poziţiile publice oficiale cât şi prin participarea unor membri ai organizaţiei la protestele din stradă din ultimele două săptămâni.
Decizia Curţii Constituţionale arată, în opinia APD, că insistenţa majorităţii parlamentare PDL - UDMR - UNPR - Minorităţi şi susţinerea hotărâtă din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru proiectul de lege declarat neconstituţional "sunt împotriva normelor democratice şi a statului de drept garantat de Constituţia României".
"Documentele ce însoţesc proiectul de lege redactat de Ministerul de Interne au fost asumate, în integralitatea lor, de toţi miniştrii în funcţie, prin procedura angajării răspunderii în faţa Parlamentului. Subliniem că această procedură, pe care o considerăm un abuz la adresa practicilor democratice, implică şi asumarea consecinţelor care decurg din solicitarea încrederii Parlamentului şi garantarea guvernului pentru lege. De aceea, considerăm că decizia CCR trebuie să atragă după sine demisia cabinetului Boc", opinează reprezentanţii APD.
Pe de altă parte, aceştia amintesc că legea comasării alegerilor a fost contestată şi în stradă, "de o mare parte a cetăţenilor prezenţi în Piaţa Universităţii şi în ţară".
"Deoarece este dezirabil ca societatea să fie guvernată legitim, prin instituţii şi practici specifice democraţiei reprezentative, solicităm Guvernului României demisia, ca un act firesc de morală publică ce decurge din ocolirea Parlamentului României ca unic for legislativ. Insistăm că cetăţenii, prin intermediul Parlamentului ales, sunt cei care trebuie să decidă, în final, care sunt cele mai potrivite proiecte care urmează să devină legi esenţiale pentru România", conchid reprezentanţii APD.