Combinatele chimice riscă, din nou, să rămână fără gaze

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 10 februarie 2010

Doar trei combinate de îngrăşăminte chimice funcţionează, în prezent, cu gaze naturale din producţia internă, ne-a declarat Marian Mirea, preşedintele patronatului Nitrofosfor. Domnia sa ne-a explicat: "Din cauza iernii grele, nu sunt suficiente gaze din producţia internă ca să acopere necesarul de consum, iar prioritate o au populaţia şi alţi consumatori captivi. În plus, cele trei combinate care produc acum îngrăşăminte, respectiv cel de la Turnu Măgurele, cel din Slobozia şi cel din Târgu Mureş, au fost anunţate, luni, de către Transgaz, că în zilele următoare s-ar putea reduce livrările de gaze din producţia internă. Noi sperăm să nu fie nevoie, însă, de această măsură".

Potrivit domnului Mirea, întreruperea funcţionării combinatelor (care au statut de consumatori interuptibili) se face în perioada rece a anului, atunci când este nevoie de alimentarea cu precădere a populaţiei. Costurile unui combinat cu întreruperile şi repornirile producţiei sunt de 10-15 miliarde de lei vechi, de fiecare dată când se realizează aceste operaţiuni.

Marian Mirea ne-a mai declarat că atunci când produc îngrăşăminte, combinatele folosesc gaze numai din producţia internă, la un nivel de 50-60.000 mc/oră. Dacă aceste combinate nu funcţionează, consumul se reduce la 3-4.000 mc/oră pentru menţinerea instalaţiilor. În acest caz, combinatele achiziţionează şi gaze din import, de două ori mai scumpe decât cele din producţia internă, conform cotei stabilite de ANRE (reglementatorul pieţei de energie).

În toamna anului trecut, Guvernul a hotărât ca marii consumatori interuptibili să poată achiziţiona numai gaze din producţia internă, până în octombrie 2010. Anul trecut, industria chimică a avut, potrivit statisticilor ANRE, aproape 20% din consumul naţional, respectiv 27 milioane MWh. În a doua jumătate a anului, când a existat facilitatea de cumpăra gaze numai din producţia internă, industria chimică a avut un consum lunar de aproape 3 milioane MWh, cu excepţia lunii octombrie, când acesta a fost de 1,3 milioane MWh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb