Combinatul Alum SA din Tulcea a semnat contractul de finanţare pentru diversificarea producţiei, acesta fiind primul proiect de dezvoltare a unităţii economice susţinut financiar din fonduri europene, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, directorul combinatului, Constantin Ioniţă.
Proiectul vizează dotarea Departamentului cercetare-dezvoltare al combinatului cu instalaţii independente, performante de cercetare în sprijinul creşterii competitivităţii economice şi a dezvoltării afacerii, valoarea totală a acestuia fiind de 20.115.357,91 lei.
"'Este primul proiect derulat de combinatul nostru cu fonduri europene. Cu ajutorul instalaţiilor pe care le vom achiziţiona, dorim să venim cu produse noi bazate pe o tehnologie inovativă pentru a testa piaţa'', a declarat directorul Ioniţă, conform Agerpres.
Contractul pentru realizarea proiectului european a fost semnat pe data de 8 septembrie, în cadrul acestuia urmând să fie achiziţionate trei instalaţii independente pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologiei de obţinere, măcinare şi sortare a hidroxidului de aluminiu uscat, precum şi pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologiei de clasare a hidroxidului de aluminiu umed.
Proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni şi este cofinanţat prin Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, contribuţia financiară a UE fiind de 6.312.999,92 lei.
Dat în folosinţă în anul 1973, combinatul Alum SA a avut o capacitate de producţie iniţială de 250.000 de tone de alumină calcinată pe an, după investiţiile realizate în perioada 1982-1986, capacitatea de producţie ajungând la 400.000 de tone pe an. Unitatea s-a privatizat în anul 1996, noul acţionar majoritar, Grupul Balli, crescând capacitatea de producţie la 600.000 de tone pe an şi asigurând astfel integral alumina necesară combinatului Alro.