Comerţul european, în căutare de noi parteneri

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 17 ianuarie 2019

Comerţul european, în căutare de noi parteneri

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va gestiona, în următoarele şase luni în care ţara noas­tră deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, 18 dosare, dintre care pentru trei dintre acestea a fost obţinut un acord în formatul trialog - Comisia Europeană - Consiliul de miniştri ai comerţului - Parlamentul European.

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, va prezenta priorităţile în domeniul politicii comerciale în cadrul Comisiei pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European, la data de 23 ianuarie 2019.

Ministrul de resort a declarat, cu prilejul unei conferinţe de presă: "Principalele subiecte de interes în perioada deţinerii mandatului preşedinţiei Consiliului UE vor fi: modernizarea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, relaţiile comerciale UE - SUA, avansarea şi încheierea negocierilor comerciale cu state terţe (în special cu parteneri strategici precum Mercosur, Mexic, Australia, Noua Zeelandă, Vietnam etc.), aspectele comerciale privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, dinamizarea relaţiilor comerciale între UE şi ceilalţi membri ai Parteneriatului Estic şi adoptarea unor propuneri legislative privind examinarea investiţiilor străine directe în UE şi aplicarea clauzelor orizontale de salvgardare".

Un alt obiectiv important menţionat de ministrul Ştefan-Radu Oprea, se referă la înfiinţarea Curţii Multilaterale de Investiţii în cadrul Uniunii Europene, în care vor activa judecători specializaţi şi nu arbitri pentru a gestiona relaţiile cu companiile multinaţionale, cu alte societăţi comerciale şi cu întreprinzătorii mici şi mijlocii.

În prima parte a mandatului ţării noastre în fruntea Consiliului UE, Parlamentul European va vota acordul comercial de liber-schimb dintre Uniunea Europeană şi Singapore. Ştefan-Radu Oprea a menţionat că, până la 1 iulie 2019, doreşte ca să fie finalizate discuţiile şi să fie semnat tratatul de liber-schimb dintre UE şi Vietnam.

Printre priorităţile preşedinţiei la Consiliul UE, în domeniul comerţului se numără şi adaptarea Small Bussines Act la realităţile lumii digitale, ţinând cont că acest document a împlinit 10 ani, timp în care numărul IMM-urilor a crescut considerabil în Uniune, iar multe dintre ele activează şi în domeniul online. Conform ministrului Oprea în acest moment în UE sunt active peste 21 milioane de întreprinderi mici şi mijlocii, ce reprezintă 91% din totalul companiilor din întreaga Uniune.

În privinţa modernizării Organizaţiei Mondiale a Comerţului, discuţiile vor avea loc la reuniunea informală de la Bucureşti, a Consiliului Afaceri Externe în format Comerţ, din 21-22 februarie 2019, eveniment la care şi-a anunţat participarea şi directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a precizat că una dintre temele principale de dis­cuţie în cadrul OMC va fi reglementarea comerţului online, e-commerce, deoarece acest subiect este prioritar atât pentru instituţia de profil cât şi pentru antreprenorii din UE, inclusiv din ţara noastră. De altfel, aceste aspecte vor fi discutate şi la Geneva, unde va avea loc un working lunch privind antreprenoriatul, e-commerce şi tehnologii avansate pentru IMM-uri, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Comerţului.

O altă reuniune la nivel ministerial găzduită de către ministrul pentru mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat va fi reuniunea formală a Consiliului Spaţiului Economic European (20 mai 2019), precedată de un eveniment la nivel înalt privind Spaţiul Economic European. Reuniunea formală a Consiliului Afaceri Externe în format Comerţ va avea loc la Bruxelles, la data de 28 mai 2019.

De asemenea, la Bucureşti vor fi găzduite reuniunile Ambasadorilor SMEs Envoy (18-19 martie 2019) şi Forumul de afaceri Parteneriatul Estic (11 iunie 2019), iar ministrul Ştefan Radu Oprea va participa în calitate de keynote speaker la conferinţa "Beyond Trade for All: Time to promote the benefits of agri-food trade", organizată la Bruxelles la data de 21 martie 2019.

În toată această perioadă în care ţara noastră deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, angajaţii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat vor coordona organizarea unui număr de 72 reuniuni tehnice la Bruxelles ale grupurilor de lucru şi a unui număr de trei reuniuni informale în România ale principalelor grupuri de lucru tehnice în domeniul politicii comerciale (Comitetul de Politică Comercială - Titulari - organizat la Bucureşti, Comitetul de Politică Comercială - Servicii şi Investiţii - organizat la Bucureşti şi Grupul de Lucru privind Chestiunile Comerciale - organizat la Buzău).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb