Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Bucureşti-Ilfov au dat 38 de sancţiuni, în valoare totală de 127.000 de lei, în urma unor controale făcute la unităţi de alimentaţie publică. Printre neregulile găsite au fost folosirea de produse expirate, frigidere şi veselă neigienizate, păstrarea alimentelor în recipiente PET. În două cazuri, a fost chemată şi Poliţia întrucât în acele localuri se servea mâncare şi în spaţii închise, scrie news.ro.
Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorior (CRPCR) Bucureşti - Ilfov a făcut, vineri, 24 de acţiuni de control la operatorii economici care prestează servicii de alimentaţie publică, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legii, mai ales în contextul pandemic de Covid-19.
În urma verificărilor, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au aplicat 38 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 12 avertismente şi 26 de amenzi, în valoare de 127.000 de lei.
De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare care au presupus oprirea definitivă de la comercializare a 365 de kilograme de produse alimentare, în valoare de aproximativ 23.000 de lei, precum şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru doi dintre operatorii economici controlaţi.
Cele mai importante abateri constatate au fost: folosirea de produse şi proceduri nesigure care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor (materii prime cu data limită de consum depăşită, materii prime fără elemente de identificare, frigidere şi veselă neigienizate, lipsa panoului de protecţie la casa de marcat, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor, prezenţa la comercializare a unor preparate culinare finite (supe) păstrate în sticle tip PET, utilizarea unor elemente de instrumentar pentru bucatărie degradat) şi deficienţe de informare către consumator (lipsa informării cu privire la ingredientele cu potenţial alergen, la raft, lipsa informării cu privire la faptul ca preparatele provin din produse decongelate, lipsa afişării date limită de consum).
În cazul a doi operatori economici, comisarii au apelat numărul unic de urgenţă 112, solicitând sprijinul Poliţiei deoarece s-a constat, la momentul controlului, că activitatea de servire a mesei se desfăşura şi în spaţii închise, contrar prevederilor H.G. NR. 293/2021 pentru prelungirea stării de alertă.
1. controale facute numai cu dedicatie
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2021, 16:13)
nici un operator economic nu respecta prevederile legii.
in alte state Protecţia Consumatorior face si analiza produselor de la raft sau din piete,
avem fructe si legume care depasesc frecvent limitele de pesticide, sau alte chimicale interzise,
tomatele din piete sunt adevarate bombe, contin frecvent etrel ethrel 24D etc.
nu am vazut inca fermieri amendati sau cu dosare penale pentru ca au vindut legume si fructe cu continut ridicat de chimicale.
comisarii de la Protecţia Consumatorilor sunt niste marionete ale diverselor grupuri politice sau alte structuri mafiote ale statului
2. Asa, ca de criza sanitara
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2021, 17:44)
Deci astia ar trebui sa nu dea COVID la lume, cei care tin "produse expirate, frigidere şi veselă neigienizate, păstrarea alimentelor în recipiente PET".
Totusi inspectorii astia doar in vinerea asta au lucrat? Adica... nu fac asta zi de zi?