Angajaţii din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi cei din comisariatele judeţene sunt la un pas să oprească activitatea, ameninţând cu grevă generală. Aceştia sunt nemulţumiţi de acţiunile derulate de şeful instituţiei, Marius Pârvu.
Surse apropiate situaţiei ne-au spus: "Este nebunie în toată ţara. Oamenii sunt gata să-şi lase lucrul, din cauza situaţiei din ANPC. Preşedintele Autorităţii şi-a angajat rudele pe salarii mai mari de 10.000 de lei, în condiţiile în care comisarii din instituţie au lefuri de 1.700-2.000 de lei. Pe cei de la pază şi pe femeia de serviciu i-a mutat la departamentul Insolvenţă, pe astfel de sume. E scandal mare, pentru că aşa nu se mai poate".
De altfel, în mediul online au apărut informaţii dintr-o scrisoare deschisă conform cărora angajaţii ANPC solicită demisia lui Marius Pîrvu.
Preşedintele ANPC ne-a spus, însă, că la el nu au ajuns astfel de nemulţumiri: "De ce sunt nemulţumiţi? Că am încercat să reorganizez instituţia? Da, am depus toate documentele necesare ca să reorganizez ANPC şi să încerc o schimbare de mentalitate. Am suplimentat posturile acolo unde nu existau şi probabil că acest lucru i-a nemulţumit pe cei câţiva protestatari. Nu ştiu, eu nu am văzut acea scrisoare. Când va ajunge la mine, voi da un răspuns punctual către presă".
În scrisoarea deschisă, mai mulţi angajaţi ai ANPC cer înlocuirea domnului Marius Pîrvu, iar în caz contrar, peste 30 de persoane ar urma să părăsească Autoritatea, potrivit bugetul.ro.
În document se precizează că "imediat după numirea sa în funcţie, în luna martie 2018, domnul Marius Pîrvu a dispus un control asupra tuturor deconturilor făcute cu deplasările în interes de serviciu".
Angajaţii susţin că acest demers a fost întreprins în neconformitate cu prevederile legale, "astfel, toţi cei care nu aveau ştampilate ordinele de deplasare (definite prin Ordin al Ministerului Finanţelor nr. 3512/2008) şi bonurile de combustibil au fost nevoiţi să ramburseze întregile sume aferente".
Conform OG 17/2015, se elimină obligativitatea ştampilei, inclusiv pe ordinele de deplasare, iar conform legii contabilităţii nr. 82/1991 actualizată, serviciul financiar este cel care are obligaţia de a verifica actele financiar-contabile depuse spre decontare şi, în cazul în care acestea nu sunt conforme cu cadrul legal, să le refuze, mai arată semnatarii scrisorii.
Aceştia spun că toate documentele depuse de angajaţii ANPC spre decontare au fost primite şi, implicit, aprobate de Direcţia de contabilitate din cadrul instituţiei.
"Conform legii, Direcţia de contabilitate a ANPC este pe deplin responsabilă de întocmirea acestor acte şi răspunzătoare financiar în faţa legii, nu restul angajaţilor care, prin aceste măsuri abuzive, au fost nevoiţi să returneze din fonduri proprii banii cheltuiţi în interesul clar al instituţiei", susţin angajaţii.
În plus, documentul citat mai notează: "Domnul Pîrvu a dispus angajările prin procedură de detaşare, în scurt timp după numirea sa în funcţie, aducând inclusiv persoane cu care el a lucrat în trecut în alte instituţii ale statului, cele mai multe incompetente în posturile aduse (acestea nici măcar prezentându-se la birou săptămâni întregi sau nedesfăşurând nicio activitate profesională). (...). Totodată, numirile în consilii/comisii formate din reprezentanţi ai instituţiilor publice, şi nu numai, ce sunt remunerate au fost făcute de către domnul Pîrvu după bunul plac, fără a ţine cont de competenţele profesionale. (...). De asemenea, folosim acest prilej pentru a vă aduce la cunoştinţă şi nemulţumirile colegilor noştri din teritoriu: domnul Pîrvu nu face niciun demers pentru ocuparea locurilor vacante de conducere din regiuni şi judeţe (Teleorman, Galaţi, Iaşi, Prahova), prejudiciind, astfel, instituţia şi, implicit, statul şi consumatorul".