COMISARUL EUROPEAN CORINA CREŢU: "Implementarea proiectelor cu finanţare europeană este mult prea lentă"

A.V.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 30 ianuarie 2018

"Implementarea proiectelor cu finanţare europeană este mult prea lentă"

Implementarea "pe teren" a proiectelor cu finanţare europeană trebuie accelerată, iar România trebuie să îndeplinească primele obiective de absorbţie, a declarat, ieri, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Domnia sa a declarat ieri, la conferinţa cu tema "Fondurile europene, absorbţia, şi impulsul necesar. Cum conectăm România în anul centenar": "România a înregistrat progrese importante în ultimele luni, mai ales după ce au fost acreditate unităţile de management şi de control al fondurilor europene. Majoritatea condiţionalităţilor ex-ante sunt îndeplinite, iar selecţia proiectelor a fost accelerată. Eforturile trebuie continuate şi chiar intensificate pentru a se putea evita dezangajarea unei părţi din fondurile europene. Din punctul nostru de vedere, procesul de implementare a proiectelor pe teren este încă mult prea lent. Au fost foarte multe proiecte de infrastructură care au avut ca termen anul 2015, apoi anul 2017. Nu s-a reuşit terminarea acestora. O mare parte din proiecte majore le-am fazat pentru perioada 2014 - 2020. Vestea bună este că aceste proiecte se vor termina, vestea proastă este că deja consumă din bugetul 2014-2020. Deci, din cele 20 de miliarde de euro pe care le avem la dispoziţie pentru perioada 2014 - 2020, 2,8 miliarde sunt deja fazate pentru proiecte care ar fi trebuit să fie terminate în exerciţiul financiar anterior. Mai ales în domeniul transporturilor. Deci, în acest an, este nevoie de o accelerare a implementării pe teren. România trebuie să îndeplinească primele obiective de absorbţie".

Comisarul european a menţionat că astăzi are programată o discuţie pe marginea aspectelor menţionate cu noul prim-ministru, Viorica Dăncilă.

Corina Creţu a mai afirmat că este necesară eliminarea suprareglementării la nivel local, întrucât aceasta împiedică de multe ori implementarea Politicii de Coeziune, iar la nivelul Comisiei se doreşte pregătirea unui cadrul de reglementări mai clare şi mai simple, dar este important ca statele membre şi autorităţile locale să evite ulterior suprareglementarea.

"Eu sunt pentru o simplificare totală şi pentru un singur set de reguli pentru fondurile europene, dar acest lucru va depinde de negocierile dintre Comisia Europeană, Consiliul European şi Parlamentul European", a declarat Corina Creţu, adăugând că de la începutul lunii ianuarie a iniţiat o consultare publică privind modul în care statele membre văd structura bugetului de după 2020.

"Statele membre sunt diferite, nevoile sunt diferite, deci este clar că trebuie să găsim un echilibru. Din punctul meu de vedere, deşi se vorbeşte în ultimul timp despre tăierea fondurilor structurale şi de investiţii, eu cred cu tărie că Europa are nevoie de mai multă coeziune, nu de mai puţină. De aceea, vă asigur că voi lupta ca viitoarea politică de coeziune să îndeplinească aşteptările cetăţenilor noştri", a spus Corina Creţu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Clar : șefii dau sfaturi prețioase; n-au EXPERTIZA - proiectare implementare !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb