Senatorii au aprobat, în plenul Senatului de ieri, propunerea senatorilor social-democraţi şi liberali referitoare la înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care să vizeze modul în care s-au desfăşurat campania electorală şi alegerile parţiale din Colegiul 6, judeţul Neamţ. Propunerea înfiinţării comisiei a fost aprobată de senatori cu 56 de voturi pentru, o abţinere şi 47 de voturi împotrivă.
Solicitarea de includere pe ordinea de zi a plenului Senatului a punctului referitor la înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă a venit din partea vicepreşedintelui social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, fiind aprobată de plenul Senatului prin vot. Viceliderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Toader Mocanu, a susţinut că acuzaţiile aduse de Opoziţie "nu se justifică şi nu sunt temeinice", înfiinţarea unei comisii de anchetă reprezentând, în opinia democrat-liberalului, "o pierdere de timp". "Faptele invocate de domnul senator Chelaru în solicitarea înfiinţării acestei comisii nu s-au petrecut. Motivele pe care le invocă domnul Chelaru nu sunt temeinice şi nu se justifică. Tot la fel de bine aş putea şi eu să spun că alegerile din Maramureş au fost viciate", a spus acesta, citat de Agerpres.
Şi liderul grupului senatorilor independenţi, Şerban Mihăilescu, a susţinut că nu intenţionează să repartizeze senatori aparţinând grupul mixt în comisia ce urmează a fi înfiinţată, considerând-o "inutilă". Biroul Permanent al Senatului a res-pins, în şedinţa de luni, propunerea senatorilor PSD şi PNL referitoare la înfiinţarea amintitei comisii parlamentare de anchetă cu şase voturi împotrivă şi cinci voturi pentru.
La finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului, Ioan Chelaru anunţase că solicitarea de înfiinţare a comisiei de anchetă va fi reluată şi în plenul Senatului. "Cei 39 de senatori social-democraţi şi 24 de senatori liberali au considerat că în cazul procesului electoral din judeţul Neamţ au fost grave încălcări ale legii care au dus, în special, la vicierea rezultatului alegerilor. În condiţiile în care organele statului nu au răspuns sesizărilor, s-a considerat necesară înfiinţarea unei astfel de comisii. Propunerea făcută a primit însă, în Biroul Permanent, şase voturi împotrivă şi cinci voturi pentru, fiind astfel respinsă"", a spus senatorul PSD, care a adăugat că din comisia de anchetă ar fi făcut parte 15 membri.