COMISIA DE LA VENEŢIA: Reformele justiţiei slăbesc grav lupta anticorupţie

E.M.
Politică / 19 octombrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare - Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că, într-o lume normală, este inadmisibil ca preşedintele Republicii să aştepte demisia ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justiţiei.

"Într-o lume normală, este inadmisibil ca Preşedintele Republicii să aştepte demisia Ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justiţiei - mă refer la modificările aduse Codului penal şi Codului de procedura penală! Rămâne valabil ceea ce afirmăm şi în cursul zilei de ieri - este preferabil că întâi să ne documentăm apoi să vorbim!", a scris Tudorel Toader pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

(V.D.)

--------

Actualizare : Reacţia lui Iohannis la opiniile Comisiei de la Veneţia: Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Totodată, Iohannis cere Parlamentului să ţină cont de opiniile Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze modificările legilor Justiţiei, după ce Comisia a afirmat că reforma privind legilsaţia penală din România slăbeşte grav lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave.

"Cele două opinii ale Veneţiei sunt extrem de critice şi confirmă, aşa cum era previzibil, toate neregulile sesizate de mai bine de un an de zile de către Preşedintele României, de opoziţia parlamentară, de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători şi procurori.

Punerea în pericol a independenţei procurorilor şi judecătorilor, afectarea încrederii în justiţie, impactul negativ asupra eficienţei actului de justiţie în materie penală în combaterea diferitelor infracţiuni, inclusiv a infracţiunilor de corupţie, a celor săvârşite prin violenţă sau a celor de criminalitate organizată sunt aspecte esenţiale asupra cărora Comisia de la Veneţia atrage atenţia în analiza sa", a transmis Klaus Iohannis.

Şeful statului subliniază că, prin concluziile prezentate public, Comisia de la Veneţia "constată că modificările aduse legilor justiţiei şi legislaţiei penale bulversează întregul sistem judiciar şi generează efecte negative, iar o serie de prevederi nou introduse vor avea consecinţe directe asupra unor proceduri şi dosare penale în care sunt implicaţi oameni politici".

Acesta consideră că, "din dorinţa de a favoriza pe cei care au probleme cu legea, coaliţia PSD-ALDE prejudiciază iremediabil nu numai statul de drept şi încrederea cetăţeanului că nimeni nu e mai presus de lege, indiferent de funcţia sau poziţia pe care o are în societate, ci şi toate eforturile unei întregi naţiuni pentru care valorile fundamentale europene sunt incontestabile".

(F.B.)

-------

Actualizare : "Într-o opinie adoptată astăzi, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele la Codul Penal şi la Codul de procedură penală din România slăbesc în mod serios eficienţa sistemului judiciar în lupta împotriva infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor de violenţă şi a criminalităţii organizate", se arată într-un comunicat al Comisiei.

Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să facă o reevaluare a amendamentelor la ambele coduri, printr-un proces de consultare, pentru a se ajunge la nişte propunere legislative stabile şi coerente, cu largă susţinere în societatea românească şi să se conformeze recomandărior Curţii Constituţionale, având în vedere că în 12 octombrie CCR a stabilit că peste 60 de articole ale proiectului de modificare a Codului de procedură penală sunt neconstituţionale, în timp ce constituţionalitatea amendamentelor la Codul penal urmează să fie analizată mai târziu luna aceasta.

De asemenea, Comisia a adoptat cu câteva amendamente opinia preliminară emisă în iulie cu privire la legile justiţiei, opinie potricvit căreia aceste legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa sistemului judiciar, cu consecinţe negative asupra luptei anticorupţie.

(F.B.)

-----

Comisia de la Veneţia se reuneşte astăzi în sesiune plenară, pentru două zile, pe ordinea de zi care urmează să fie supusă aprobării participanţilor aflându-se confirmarea avizului preliminar pe tema legilor justiţiei din România. Pe agenda provizorie a reununii se menţionează că avizul va fi adoptat cu modificări pentru a reflecta prevedierile Ordonanţei de Urgenţă adoptate în principiu pentru conformarea cu observaţiile comisiei. De asemenea ar urma să examineze, în vederea adoptării, un proiect de aviz referitor la Codul Penal şi la Codul de procedură penală, conform News.ro.

Subiectul referitor la confirmarea avizului preliminar privind legile justiţiei din România se află la punctul 10 al ordinii de zi, care va fi supusă însă aprobării la începutul şedinţei.

"Comisia este invitată să confirme avizul preliminar asupra proiectului de amendamente la Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 referitoare la CSM. (...) O ordonanţă de urgenţă a Guvernului care să aplice anumite recomandări din aviz ar putea fi adoptată înaintea sesiunii. În acest caz, ar putea să adopte avizul cu câteva modificări, care să reflecte OUG. Comisia este invitată pentru a avea un schimb de opinii cu Florin Iordache, preşedintele Comisiei parlamentare speciale comune pentru modificarea legilor vizând sistemul judiciar şi cu Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, şi să examineze, în vederea adoptării, proiectul de aviz referitor la amendamentele la Codul Penal şi la Codul de Procedură penală", se arată în agenda provizoreie a reuniunii în plen.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cine pune,, mâna " pe Justiţie nu intră pe Pușcărie ???????

    Pe bune, Tudorele? Dar cele trei legi ale justitiei cine le-a elaborat, promovat si trimis in Parlament? In urma cu un an, in toamna, cu manuta ta ai semnat trimiterea lor in Parlament, la comisia Ciordache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb