Comisia Europeană a demarat o investigaţie privind restricţiile la exporturile de gaze naturale din România

Andrei Stan
Piaţa de Capital #Energie / 2 iunie 2017

Comisia Europeană a demarat o investigaţie privind restricţiile la exporturile de gaze naturale din România

Instituţia vrea să vadă dacă "Transgaz" a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă

---------

Actualizare 11:03 Transgaz: Compania va furniza toate datele cerute de Comisia Europeană, investigaţia nu afectează operaţiunile sale

Compania de stat Transgaz a reacţionat astăzi la anunţul Comisiei Europene, care de deschis o procedură oficială de investigare a societăţii pentru suspiciuni de împiedicare a exportului de gaze către Ungaria, precizând că va lua toate măsurile necesare pentru clarificarea situaţiei şi va asigura informaţiile şi documentele de care Comisia Europeană va avea nevoie în cadrul investigaţiei, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

În comunicatul companiei se arată: "SNTGN Transgaz SA doreşte să informeze pe toţi cei interesaţi asupra faptului că, în continuare, compania va întreprinde cu celeritate toate diligenţele necesare pentru clarificări şi pentru mobilizarea eficace a resurselor şi asigurarea datelor, informaţiilor, şi documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigaţii suplimentare iniţiat".

Reacţia vine după ce Comisia Europeană a deschis joi, 1 iunie, o procedură oficială de investigare a monopolului controlat de stat Transgaz, compania fiind suspectată că a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale Uniunii Europene prin Ungaria, potrivit sursei citate.

Totuşi, compania de stat dă asigurări că investigaţia nu afectează operaţiunile Transgaz.

În comunicat se mai precizează: "Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN Transgaz SA de a-şi îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă".

Conform sursei, compania susţine că acordă a mare atenţie planurilor de dezvoltare a reţelei de transport de gaze pe teritoriul României şi implementării măsurilor pentru integrarea acesteia cu piaţa europeană a gazelor naturale, "inclusiv - fără a se reduce la - dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE".

(A.C.)

--------

Comisia Europeană (CE) a deschis ieri o procedură oficială de investigare pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, "Transgaz", a împiedicat exportul de gaze naturale din ţara noastră către alte state membre ale UE, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia va investiga dacă "Transgaz" a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, încălcând normele Uniunii Europene (UE).

Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenţei, a declarat: "Comisia este hotărâtă să se asigure că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la preţuri accesibile. O piaţă unică europeană a energiei integrată şi competitivă este esenţială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz şi-a folosit în mod abuziv poziţia dominantă prin izolarea pieţei de gaze din România şi prin împiedicarea integrării acesteia în reţeaua europeană de gaze".

Ţara noastră este al treilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (după Ţările de Jos şi Marea Britanie) şi dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră. "Transgaz" este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România.

Investigaţia antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora "Transgaz" a elaborat o strategie de restricţionare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE.

Executivul comunitar precizează: "Această strategie ar fi putut fi pusă în aplicare în mai multe moduri, inclusiv utilizând: taxele de utilizare a sistemelor de transport legate de interconectare, investiţii insuficiente sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare, precum şi argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a împiedica exporturile sau pentru a justifica întârzierile în ceea ce le priveşte".

Comportamentul "Transgaz", dacă este confirmat, poate reprezenta o încălcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene), constituind o restrângere a concurenţei şi conducând la limitarea alegerii rutei de aprovizionare.

Comisia mai susţine: "Acest lucru ar putea conduce la preţuri mai ridicate şi la reducerea securităţii aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidităţii pe pieţele angro de gaz din România. În ultimă instanţă, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE şi ar fi în contradicţie cu obiectivele uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă şi o mai mare securitate a aprovizionării pe pieţele energetice europene".

Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc în urma controalelor efectuate în iunie 2016 în România.

Comisia va efectua acum cu prioritate o investigaţie aprofundată. Deschiderea unei proceduri oficiale de investigare nu aduce atingere rezultatului acesteia, menţionează Executivul comunitar.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. doar verifica daca a fost ceva

    dar este clar ca vor sa urgenteze constructia la conducta brua sa obtina ue gaz de la noi 

    aceasta investigatie e fara sens deoarece tranzgaz nu e producator sa decida el cui livreaza si la ce pret, nu are nici un interes direct transgaz sa nu importe sau sa exporte gaz, el doar transporta si atat 

    daca era ceva atunci era acuzat romgaz si ceva institutii care ar fi dat dispozitii sa nu se exporte gaz 

    dar tranzgaz este actor neutru in aceasta poveste 

    pentru tranzga e chiar bine daca ue se implica, vor avea mai mult de transportat si de castigat

    Excroci au fost,excroci sunt inca.Dece nu ne-au dat gaze ieftine cand au luat dela rusi mai ieftin decat la noi?Vor numai sa ia fara sa dea?

    HAI CU INVESTIGATIILE , UE ,SA VA ASIGURATI CA NE DATI HALEALA DIN GUNOIUL VOSTRU , CA BENEFICIEM DE

    ALTE GUNOAIE TIP MASINI , IMBRACAMINTE ETC 

    daca petrolul romanesc merge in UE iar pentru piata noastra se importa petrol de ce nu am face la fel si cu gazele..... rechini au pus deja ochii pe transgaz si romgaz.... oare ce va face statul !? nu tot ce se decide la nivel UE inseamna ca este bine pentru cetateni (ei ne vorbesc de " securitatea aprovizionării cu energie la preţuri accesibilepentru toti cetateni UE " si noi nu ne permitem sa mincam paine si slanina la masa)

    1. Nu o sa reusim sa gandim european. O europa unita in economie si politica nu mai cred ca este posibil. Interesele statelor sunt mai presus de a fi o europa unita si pentru toti indiferent de religie, culoarea pielii, limba pe care o vorbim etc.... Se va prabusi!

    Asazisa comisie europeana trebuie sa se ocupe mai intai de NABUCCO, iar dupa ce termina acel proiect sa se ocupe de exportul romanesc de gaze. Daca de NABUCCO nu i-a pasat, este suspect si descalifica/delegitimeaza respectiva comisie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb