Comisia Europeană va continua să facă tot ceea ce poate pentru a-i sprijini pe producătorii de lapte şi pentru stabilizarea pieţei laptelui. Însă, în conformitate cu concluziile Consiliului European din luna iunie, Comisia nu va reveni la deciziile referitoare la eliminarea treptată a sistemului cotelor de producţie, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres.
"Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a-i ajuta pe producătorii de lapte, care se confruntă cu o scădere dramatică a preţurilor", a declarat Comisarul european pentru Agricultură, Mariann Fischer Boel. "Nu vom reveni asupra politicii de eliminare treptată a cotelor de producţie", a subliniat domnia sa.
Comisia Europeană a prezentat o listă detaliată a instrumentelor pe care le poate utiliza în vederea contracarării scăderii preţurilor, scădere care a provocat numeroase acţiuni de protest în Europa, în ultimele luni. Astfel, Comisia va continua să utilizeze sistemul de intervenţii, care a fost prelungit până la sfârşitul lui februarie 2010. De asemenea, statele membre au posibilitatea de a redistribui ajutoare către sectorul lactatelor şi există mai multe posibilităţi pentru a ajuta acest sector în cadrul politicilor de dezvoltare rurală. În plus, Comisia va continua să examineze practicile posibil anti-competitive ale distribuitorilor de produse alimentare, în special în sectorul lactatelor.
Federaţia europeană a producătorilor de lapte, European Milk Board (EMB), solicită de mai multe săptămâni o reducere de cinci procente a cotelor de producţie în UE pentru a provoca o creştere a preţurilor. Însă Mariann Fischer Boel respinge atât scăderea cotelor de producţie la lapte, cât şi propunerea vizând îngheţarea intenţiei de majorare a cotelor la lapte din 2010, aşa cum solicită Germania şi Franţa. Pe termen mediu, Comisia doreşte ridicarea graduală a cotelor de lapte, până la eliminarea lor la începutul anului 2015