Comisia Europeană obţine 12 miliarde euro după emiterea primelor obligaţiuni verzi

G.B
Internaţional / 13 octombrie 2021

Comisia Europeană obţine 12 miliarde euro după emiterea primelor obligaţiuni verzi

Comisia Europeană a emis ieri primele sale obligaţiuni verzi, obţinând 12 miliarde euro (13,8 miliarde dolari) de pe urma vânzării care a atras o cerere solidă din partea investitorilor, transmit Reuters şi AP, citate de Agerpres.

Luna trecută, Comisia Europeană anunţase că intenţionează să emită primele sale obligaţiuni verzi în luna octombrie, în cadrul planului de relansare NextGenerationEU care va finanţa proiecte destinate să ajute Uniunea Europeană să îşi atingă obiectivul de a ajunge la emisii zero de CO2 până în 2050. Blocul comunitar intenţionează să emită obligaţiuni verzi în valoare de până la 250 de miliarde euro, respectiv 30% din valoarea totală a emisiunilor de obligaţiuni NextGenerationEU. UE ar putea deveni cel mai mare emitent din lume de obligaţiuni verzi.

Ieri, bondurile cu scadenţa la 15 ani au fost suprasubscrise de peste 11 ori, cererea depăşind 135 miliarde euro, fiind cea mai mare lansare de obligaţiuni verzi şi cel mai ridicat nivel al cererii de până acum pentru o vânzare de astfel de bonduri.

Analiştii de la BofA Securities se aşteaptă ca UE să emită în fiecare an obligaţiuni verzi de 35 - 45 miliarde euro.

Veniturile obţinute din obligaţiunile verzi NextGenerationEU vor finanţa partea aferentă cheltuielilor legate de climă din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. Fiecare stat membru trebuie să consacre cel puţin 37% din planul său naţional de redresare şi rezilienţă pentru acele investiţii şi reforme care sunt relevante din punct de vedere climatic, iar multe state membre şi-au propus să întreprindă mai mult decât este necesar în această privinţă.

Conform regulilor Mecanismului de redresare şi rezilienţă, statele membre vor informa Comisia cu privire la cheltuielile lor pentru proiecte verzi. Comisia va utiliza aceste informaţii pentru a le arăta investitorilor cum au fost utilizate veniturile obţinute din obligaţiunile verzi pentru a finanţa tranziţia verde. Raportarea va viza nouă categorii care au fost identificate în cadrul privind emisiunea de obligaţiuni verzi NextGenerationEU, cea mai mare pondere revenind energiei curate, eficienţei energetice şi transportului nepoluant.

NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare care va mobiliza aproximativ 800 de miliarde euro în preţuri curente, fiind menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 şi să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale şi mai reziliente.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb