Comisia Europeană a publicat azi propuneri de simplificare a accesului la fondurile UE după 2020, realizate de un grup de experţi independenţi pentru politica de coeziune, potrivit Reuters.
Comisarul Gunther Oettinger, responsabil pentru buget şi resurse umane, a afirmat: "Cetăţenii aşteaptă mai mult din partea UE, dar bugetul UE este în scădere. Pentru a soluţiona această dilemă, trebuie să valorificăm la maximum fiecare euro pe care îl cheltuim. Iar simplificarea normelor contribuie la eficientizarea cheltuielilor". Comisarul pentru politica regională, Corina Creţu, a afirmat că norme mai puţine şi mai simple înseamnă rezultate mai bune şi mai puţine erori.
Numărul mare de norme care există în prezent nu facilitează întotdeauna activitatea administraţiilor locale care gestionează fondurile UE sau pe cea a întreprinderilor care doresc să solicite finanţare din partea UE, potrivit Comisiei. Simplificarea este esenţială, iar Comisia Europeană ar trebui să examineze modalităţi de a simplifica şi mai mult accesul la fondurile UE în cadrul bugetar pentru perioada de după 2020.
Arhitectura actuală a normelor este eficace, dar trebuie simplificată, potrivit grupului. Ar trebui menţinută guvernanţa partajată a gestionării pentru a se asigura încrederea reciprocă şi asumarea obiectivelor comune în materie de creştere şi de creare a locurilor de muncă. Cea mai bună metodă de simplificare a normelor este reducerea numărului acestora: grupul propune norme care trebuie eliminate sau reduse drastic.
Normele din cadrul diferitelor fonduri şi instrumente ale UE ar trebui armonizate în privinţa ajutoarelor de stat, achiziţiilor publice şi metodelor de rambursare a costurilor, pentru a facilita sinergiile şi pentru a permite beneficiarilor să solicite, pentru acelaşi proiect, fonduri UE din surse diferite. Aplicarea aceloraşi norme în cadrul politicii de coeziune şi în cadrul Fondului european pentru investiţii strategice (FEIS) ar permite facilitarea accesului la sprijin pentru întreprinderile mici.
Un cadru simplificat ar trebui să fie accesibil tuturor statelor membre şi regiunilor, cu condiţia ca acestea să îndeplinească o serie de criterii: sisteme fiabile de gestiune şi control; un nivel semnificativ de cofinanţare naţională, pentru a încuraja realizarea de cheltuieli eficiente; identificarea principalelor reforme structurale în scopul implementării şi al concentrării asupra unui număr redus de domenii de politică.
Grupul sugerează că normele UE s-ar limita la priorităţile de investiţii strategice şi la principiile vizând cheltuielile. Fondurile UE ar urma să fie acordate prin intermediul mecanismelor administrative naţionale existente, iar activitatea de audit a Comisiei ar fi limitată. Statul membru şi Comisia ar urma să convină asupra reformelor structurale necesare şi asupra rezultatelor concrete care vor face obiectul rambursării.
Comisarul Oettinger a prezentat azi trei rapoarte despre implementarea bugetului UE în 2016. Una dintre concluzii este că simplificarea normelor UE facilitează utilizarea fondurilor UE în mod eficace şi corect de către autorităţile, fermierii şi întreprinderile locale. Comisia a propus, în septembrie 2016, simplificarea normelor în temeiul cărora statele membre şi alţi beneficiari primesc bani de la UE.