Comisia Europeană propune micşorarea comisioanelor pentru plăţile transfrontaliere în euro

M.D
Internaţional / 28 martie 2018

Comisia Europeană propune micşorarea comisioanelor pentru plăţile transfrontaliere în euro

Băncile din Uniunea Europeană vor trebui să micşoreze comisioanele pentru plăţile transfrontaliere în euro, conform unor propuneri prezentate astăzi de Comisia Europeană, transmite Reuters.

Conform normelor actuale, rezidenţii şi întreprinderile din zona euro beneficiază de aceleaşi condiţii pentru tranzacţiile efectuate în propria lor ţară şi pentru cele efectuate într-un alt stat membru din zona euro. Propunerea Comisiei urmăreşte aplicarea acestor condiţii şi în cazul persoanelor şi al întreprinderilor din ţări care nu se află în zona euro.

"Cetăţenii şi întreprinderile din ţările care nu fac parte din zona euro vor beneficia de aceleaşi condiţii ca şi rezidenţii din zona euro atunci când fac plăţi transfrontaliere în euro. Toţi cetăţenii europeni vor putea face transferuri transfrontaliere în euro plătind aceleaşi comisioane ca pentru tranzacţiile interne. Propunerea prezentată astăzi prevede, de asemenea, o transparenţă totală în ceea ce priveşte conversia valutară atunci când consumatorii plătesc cu cardul într-o ţară care nu are aceeaşi monedă ca a lor", a declarat vicepreşedintele CE responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, Valdis Dombrovskis.

Consumatorii şi întreprinderile din zona euro beneficiază deja de comisioane foarte mici pentru plăţile transfrontaliere în euro, graţie intrării în vigoare, în 2001, a Regulamentului privind plăţile transfrontaliere. Propunerea de astăzi urmăreşte aplicarea acestor condiţii şi în cazul persoanelor şi al întreprinderilor din ţări care nu se află în zona euro pentru deplasări sau plăţi efectuate în străinatate.

Concret, propunerea prevede că pentru plăţile transfrontaliere în euro se vor percepe comisioane identice cu cele percepute pentru plăţi naţionale echivalente efectuate în moneda locală. Astfel, comisioanele vor scădea, ajungând la câţiva euro sau chiar câţiva cenţi.

În plus, datorită propunerii, plăţile care implică monede diferite ale Uniunii vor deveni transparente. În prezent, consumatorii nu sunt, în general, informaţi şi nu cunosc costurile unei tranzacţii care implica o conversie monetara. Prin urmare, conform propunerii, consumatorii vor trebui să fie pe deplin informaţi cu privire la costurile de conversie monetară înainte de a efectua o astfel de plată (de exemplu, plăţi cu cardul în străinatate, indiferent dacă este vorba de o retragere de numerar de la un bancomat, de plata cu cardul la un punct de vânzare sau de o plată online).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb