• Din 2021, UE va condiţiona acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept
Comisia Europeană a lansat, ieri, propunerea de buget al UE pentru perioada 2021-2027, pe care o consideră "un răspuns onest la realitatea actuală, în care se aşteaptă ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securităţii şi a stabilităţii într-o lume instabilă, într-un moment în care Brexit va lăsa un gol considerabil în buget".
Comisia propune un buget de 1.135 de miliarde de euro în credite de angajament pentru perioada 2021-2027, echivalentul a 1,11% din venitul naţional brut (VNB) al UE27. Parlamentul European ceruse ridicarea bugetului la 1,4% din VNB, dar Comisia Europeană susţine că o asemenea creştere nu ar fi fost uşor de susţinut.
Pentru finanţarea priorităţilor noi şi urgente, propunerea Comisiei prevede, în egală măsură, reduceri de cheltuieli şi noi resurse, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.
Sursa notează: "Finanţarea noilor şi principalelor priorităţi ale Uniunii va fi menţinută sau consolidată, ceea ce înseamnă, în mod inevitabil, reduceri în alte domenii. Miza fiind atât de mare, este momentul să acţionăm în mod responsabil".
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ieri, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles: "Noul cadru financiar multianual este mai important decât cel actual. Plecarea Marii Britanii este un factor care trebuie luat în calcul. Propunem un buget ambiţios, dar echilibrat. Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept".
Conform liderului Executivului european, "mingea este acum la Parlament şi Consiliu", iar părţile ar trebui să ajungă la un acord pe buget înainte de alegerile pentru Parlamentul European, din 2019.
Gunther H. Oettinger, comisarul responsabil pentru buget şi resurse umane: "Investim şi mai mult în domenii în care un stat membru nu poate acţiona singur sau în care acţiunea comună este mai eficientă - fie că este vorba de cercetare, migraţie, controlul la frontiere sau apărare. Continuăm să finanţăm politicile tradiţionale, dar modernizate, precum politica agricolă comună şi cea de coeziune".
•
Comisia propune finanţarea priorităţilor printr-o combinaţie de fonduri noi (aproximativ 80%), realocări şi economii (aproximativ 20%).
1. Statul de drept, o beșină
(mesaj trimis de Egalite', fraternite' în data de 03.05.2018, 07:06)
Soldatul francez e plătit mai jmecher ca cel Roman, drept urmare gogoașa Uniune Europeană nu își mai are rostul?
UE acționează ca o adunătură fără cap, fără sens?
Rolul UE este de a accepta membri noi pentru ai jecmani de bunuri, oameni?
Așa făceau sultani pe teritoriile cucerite: bogăția la capitală, bărbații în lumea celor drepți, femeile bonus, copiii viitori sclavi?