Comisia Europeană (CE) a redus cota de pescuit pentru calcan în ţara noastră cu 0,013 tone pentru acest an, ca urmare a faptul că am depăşit cota aferentă anului trecut, potrivit unui anunţ al instituţiei. Acest exerciţiu anual de deducere permite Comisiei să repare imediat daunele provocate stocurilor pescuite excesiv în anul anterior şi să asigure o utilizare sustenabilă de către statele membre a resurselor comune de pescuit. Ţara noastră a avut printre cele mai mici deduceri de cotă, comparativ cu state ca Spania sau Maria Britanie, cărora le-au fost reduse cotele de pescuit pentru douăzeci, respectiv paisprezece specii de peşte.
Potrivit domnului Viorel Lascu, consilier al ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, Comisia Europeană a redus cotele la pescuit în ţara noastră nu din cauza pescuitului excesiv, ci pentru că nu am atins cota de pescuit alocată."Comisia Europeană a luat decizia de a reduce cota la calcan a României din cauza faptului că în anul 2012 flota de pescuit românească a pescuit sub cota alocată pe fiecare operator, iar cantitatea raportata a fost mai mica decat cota stabilită", ne-a spus domnia sa.
Ministrul Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a propus un nou proiect de lege pentru a îmbunătăţi mecanismele de reglementare al monitorizării şi raportării, controlului şi inspecţiei în sectorul pescăresc. Printre altele proiectul, prevede înfiinţarea unei Agenţii Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură care să coordoneze sectorul pescăresc.
Comisarul european pentru afaceri maritime şi pescuit, Maria Damanaki, a apreciat faptul că în general ţările europene au raportat mai puţin pescuit execesiv faţă de anii anteriori. "Deoarece acţionăm acum pentru implementarea politicii comune reformate în domeniul pescuitului, prioritatea noastră este să ne asigurăm că normele sunt aplicate în mod riguros şi echitabil pentru toată lumea. Iau notă de reducerea cantităţilor totale pescuite în exces în comparaţie cu anul trecut şi doresc să mă asigur de continuarea pe termen mai lung a acestei tendinţe", a spus domnia sa.
Deducerile cotelor sunt aplicate pentru stocurile care au fost pescuite excesiv în anul precedent, deduceri suplimentare fiind aplicate dacă situaţia de pescuit excesiv se repetă în ani consecutivi, dacă pescuitul excesiv depăşeşte 5 % sau dacă stocul în cauză face obiectul unui plan multianual.