COMISIA EUROPEANĂ: România a absorbit 57 milioane de euro din fondurile pentru perioada de programare 2014-2020

Gabriel Tănase
Fonduri Europene / 6 august 2016

România a absorbit 57 milioane de euro din fondurile pentru perioada de programare 2014-2020

România a absorbit 57 milioane de euro din fondurile pentru perioada de programare 2014-2020, aceşti bani fiind atraşi prin Programul de Dezvoltare Rurală, conform datelor furnizate de reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) de la Bruxelles, informează Agerpres.

"Suma este de 57 milioane de euro, dar numai pentru Programul de Dezvoltare Rurală. Deci, nu este politică de coeziune, este un alt fond, este un fond specific pentru care procesul de desemnare (acreditare n.r.) nu a trebuit să fie făcut pentru că se folosesc aceleaşi agenţii ca în perioada precedentă. (...) Pe partea de politică de coeziune şi aşa mai departe, momentan nu sunt acreditate autorităţile de management şi de aceea nu are cum să existe absorbţie. Oricum, România nu este singura ţară care se află în această situaţie", au precizat reprezentanţii CE.

Potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, pentru cadrul financiar 2014 - 2020, România are alocare de aproximativ 33 miliarde euro, detaliată pe Programe Operaţionale astfel: Fondul european de dezvoltare regională ( FEDR) - 11,2 miliarde euro, Fondul de coeziune (FC) - 8,1 miliarde euro, Fondul Social European (FSE) - 4,7 miliarde euro, Politica Agricolă Comună (PAC)- 8,127 miliarde euro - pilonul II, la care se adaugă 12,529 miliarde euro aferente pilonului I (plăţi directe), Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime - 0,17 miliarde euro, Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate - 0,41 miliarde euro.

Pe fosta programare financiară 2007-2013, la finalul lunii iunie rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a fost de 76,69%.

Astfel, valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană (CE) era de peste 14,6 miliarde euro, în 30 iunie. În ceea ce priveşte rata absorbţiei efective, respectiv rambursările de la CE, aceasta era de 68,47% (13 miliarde euro).

Pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice rata de absorbţie curentă era de 90,02%, pe Programul Operaţional Asistenţă Tehnică - 97,71%, pe Programul Operaţional Sectorial Mediu a crescut la 77,45%, pe Programul Operaţional Regional - 83,91%, pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 65,14%, pe Programul Operaţional Sectorial Transport - 68,8%, iar pe Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative - 98,66%.

Pentru aceste programe ţara noastră a avut alocată o sumă de 19,05 miliarde euro.

Dacian Cioloş: "În privinţa fondurilor europene am preluat o situaţie, sunt lucruri care nu au fost făcute în 2014-2015"

Premierul Dacian Cioloş a susţinut vineri că ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a explicat foarte clar situaţia absorbţiei fondurilor europene şi a adăugat că actualul Guvern a preluat în acest domeniu o situaţie care presupune lucruri ce nu au fost făcute în anii trecuţi.

"E un subiect care se reîncălzeşte aşa la fiecare săptămână, cu zero absorbţie (a fondurilor europene - n.r.). Domnul ministru Ghinea a dat explicaţii foarte clare, cu cifre, cu date, cu măsuri care au fost luate (...). Noi preluăm o situaţie. Sunt lucruri care nu au fost făcute în 2014-2015, am luat practic de la zero pregătirea ghidurilor beneficiarilor, plus pregătirea acreditării unor programe, dar avem acum lansate programe şi apeluri de proiecte de câteva miliarde de euro. Vom continua până la sfârşitul anului şi vom ajunge la peste 10 miliarde de euro proiecte lansate, care, de la începutul anului viitor, vor începe să fie finanţate, deci vor fi cheltuieli", a spus Cioloş la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că în acest an au fost absorbite 2 miliarde de euro din proiecte pe perioada 2007-2013 "pentru că acelea erau disponibile".

"Am atras din proiecte care au fost finanţate din bugetul de stat şi pe care le-am putut finanţa cu fonduri europene. Au fost finalizate mai multe proiecte şi, aşa cum am spus, de la începutul anului pregătim în paralel ghiduri care au fost deja publicate şi pe care încep să se depună proiecte. Vor fi până la sfârşitul anului în măsura în care finalizăm procesul de acreditare şi bani cheltuiţi efectiv, dar vor fi mai ales contractate foarte multe proiecte", a mai spus Dacian Cioloş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb