Comisia Europeană vrea ca decontarea pe pieţele financiare din UE să fie mai sigură şi mai eficientă

G.U.
Internaţional / 16 martie 2022

Comisia Europeană vrea ca decontarea pe pieţele financiare din UE să fie mai sigură şi mai eficientă

Comisia Europeană a propus, astăzi, modificarea Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare pentru a spori eficienţa pieţelor de decontare din UE şi a menţine, în acelaşi timp, stabilitatea financiară, informează un comunicat al Executivului comunitar, conform Agerpres.

Depozitarii centrali de titluri de valoare gestionează infrastructura care permite decontarea titlurilor de valoare (cum ar fi acţiunile sau obligaţiunile) pe pieţele financiare. Decontarea înseamnă livrarea de titluri de valoare către un cumpărător în schimbul plăţii în numerar către un vânzător şi poate dura până la două zile lucrătoare, timp în care pot apărea atât riscuri de credit, cât şi riscuri juridice. Pentru sistemul financiar al UE este deci esenţial să se asigure faptul că aceste tranzacţii sunt decontate în mod sigur şi eficient.

Depozitarii centrali de titluri de valoare joacă un rol fundamental pe pieţele de capital şi în sistemul financiar al UE. De exemplu, tranzacţiile decontate de depozitarii centrali de titluri de valoare din UE se ridicau în 2019 la aproximativ 1.120 de mii de miliarde euro. Rolul esenţial al acestora s-a evidenţiat şi recent, în contextul sancţiunilor impuse de UE împotriva Rusiei. La 25 februarie 2022, UE a convenit să interzică depozitarilor centrali de titluri de valoare din UE să deţină conturi ale clienţilor ruşi, demonstrându-se rolul fundamental al depozitarilor centrali de titluri de valoare în sistemul financiar al UE.

Obiectivul general al propunerii este ca decontarea titlurilor de valoare în UE să fie mai sigură şi mai eficientă, pentru a îmbunătăţi astfel atractivitatea pieţelor de capital ale UE şi, în cele din urmă, a contribui la finanţarea economiei noastre. Având în vedere sumele mari de bani care trec prin depozitarii centrali de titluri de valoare, este esenţial pentru sistemul financiar ca aceştia să funcţioneze în mod adecvat, se arată în comunicatul citat.

Propunerea prevede norme mai bine proporţionate şi mai eficace pentru a reduce costurile de asigurare a conformităţii şi obligaţiile în materie de reglementare pe care le au depozitarii centrali de titluri de valoare. De asemenea, aceasta vizează facilitarea capacităţii depozitarilor centrali de titluri de valoare de a oferi o gamă mai largă de servicii transfrontaliere şi îmbunătăţirea supravegherii transfrontaliere a acestora.

"Pieţele de capital ale Europei sunt esenţiale pentru finanţarea economiei noastre, inclusiv a tranziţiei verzi şi a celei digitale, dar există încă obstacole în calea deblocării întregului lor potenţial. Intenţia este ca depozitarii centrali de titluri de valoare să fie mai eficienţi şi mai competitivi, menţinând în acelaşi timp stabilitatea financiară. Este exact ceea ce face revizuirea de astăzi: prin reducerea birocraţiei pentru depozitarii centrali de titluri de valoare care doresc să îşi extindă activităţile la nivel transfrontalier, creăm o piaţă cu adevărat unică pentru decontarea titlurilor de valoare în UE şi promovăm concurenţa pe piaţă. Acest lucru contribuie la obiectivul nostru final de dezvoltare a uniunii pieţelor de capital", a declarat comisara pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.

Concret, propunerea aduce următoarele îmbunătăţiri esenţiale ale Regulamentului privind depozitarii centrali de titluri de valoare: se simplifică regimul paşapoartelor pentru depozitarii centrali de titluri de valoare, aceştia putând să îşi desfăşoare activitatea în întreaga UE cu o singură licenţă; este îmbunătăţită cooperarea între autorităţile de supraveghere, impunându-se înfiinţarea de colegii pentru anumiţi depozitari centrali de titluri de valoare; sunt îmbunătăţite serviciile auxiliare de tip bancar, prin ajustarea condiţiilor în care depozitarii centrali de titluri de valoare pot avea acces la servicii bancare, permiţându-li-se să ofere servicii de decontare într-o gamă largă de monede şi oferindu-se întreprinderilor posibilitatea de a obţine finanţare de la un grup mai mare de investitori, inclusiv de la nivel transfrontalier; se îmbunătăţeşte disciplina în materie de decontare, schimbându-se procesul în cadrul căruia ar putea deveni aplicabile cumpărările impuse şi anumite aspecte tehnice ale regimului disciplinei în materie de decontare, pentru a-l face mai eficace şi mai adecvat din punct de vedere al proporţionalităţii; se îmbunătăţeşte supravegherea depozitarilor centrali de titluri de valoare din ţări terţe, asigurând o mai bună informare a autorităţilor de supraveghere cu privire la activităţile depozitarilor centrali de titluri de valoare din ţări terţe în UE.

Propunerea urmează în prezent să fie înaintată Parlamentului European şi Consiliului spre examinare şi adoptare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb