Comisia juridică din Parlamentul European se reuneşte luni în şedinţă extraordinară pentru a discuta cazul Rovanei Plumb, nominalizată pentru postul de comisar european pentru Transporturi, după ce procedura de numire a acesteia a fost suspendată din cauza unor nereguli în declaraţia de avere, ceea ce a creat o situaţie fătă precedent pentru legislativul european.
Şedinţa comisiei ar urma să se desfăşoare între 10.30 şi 11.30,ora Bruxelles-ului, fiind aşteptată o decizie în cazul Rovanei Plumb, în condiţiile în care audierile din comisiile de specialitate încep deja luni, iar audierea ei în comisia de specalitate a PE era programată în 2 octombrie. Avizul Comisiei juridice, care analizează situaţiile de incompatibilitate în care se află cei propuşi pentru posturi de comisar, este obligatoriiu pentru trecerea la următoarea etapă, a audierilor.
Comisia Juridică a decis joi,să transmită Comisiei Europene o scrisoare prin care să informeze în legătură cu stiaţia candidatului propus de România, problema fiind împrumutul de 800.000 de leio făcut de aceasta, suma devenind donaţie pentru PSD în campania pentru alegerile europarlamentare. Şi Laszlo Torcsanyi, propus de Ungaria, se află într-o stituaţie similară.
Rovana Plumb a transmis, joi seară, că prevederi diferite au făcut să existe diferenţe între declaraţia financiară depusă la Bruxelles şi declaraţia de avere depusă în România.
"Azi am oferit colegilor europarlamentari din Comisia Juridică, aşa cum mi-au solicitat, clarificări suplimentare. Prevederi diferite au făcut să existe diferenţe între declaraţia financiară conform codului de conduită al comisarilor depusă la Bruxelles şi declaraţia de avere depusă în România. Până la această oră nu am primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii mele", a anunţat joi seară, Rovana Plumb, care afirma că nu-i fusese încă transmisă decizia în urma audierii.
Situaţia Rovanei Plumb a provocat critici din partea opoziţiei, care a cerut retragerea nominalizării şi chiar a făcut diverse propuneri pentru acest post. USR l-a propus pe Cătălin Drulă, iar liderul Pro România, Victor Ponta, le-a propus pe Corina Creţu, Ramona Mănescu sau Luminiţa Odobescu.
Premierul Viorica Dăncilă a afirmat însă că, în pofida votului din Comisia Juridică a Parlamentului European şi a reacţiilor din ţară, are în continuare încredere în Rovana Plumb căreia îi acordă susţinerea sa necondiţionată.
"Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile - atât la votul din Parlamentul European, dar mai ales reacţiile celor din ţară - nu mă face să am mai puţină încredere sau apreciere pentru Rovana Plumb, dimpotrivă. Rovana are, în continuare, susţinerea mea necondiţionată. O cunosc de mulţi ani, am muncit împreună, ştiu măsura profesionalismului Rovanei şi a bunei-credinţe cu care şi-a făcut mereu treaba. Ştiu că ar exercita acest mandat de comisar european în bune condiţii şi am certitudinea că, pentru Rovana Plumb, spre deosebire de alţii, ar prima întotdeauna interesele şi politicile europene care contribuie la consolidarea proiectului european, aşa cum guvernul nostru acţionează. De aceea sper ca răspunsul comisiei JURI să fie unul pozitiv, în acord cu propunerea făcută de România şi susţinută de preşedintele Comisiei Europene", a scris, sâmbătă, pe Facebook, premierul Viorica Dăncilă.