Comisia pentru Buget a Parlamentului European a cerut joi o revizuire ''urgentă'' a bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027, adică nu mai târziu de primul trimestru al anului viitor, pentru a face faţă inflaţiei, pentru a finanţa priorităţile blocului comunitar şi a răspunde crizei energetice rezultate în urma războiului din Ucraina, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Într-un raport aprobat cu 26 de voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri, eurodeputaţii au avertizat că, după nici doi ani de când este în vigoare, cadrul financiar plurianual pentru perioada 2021-2027 şi-a atins deja limitele. Acesta ''pur şi simplu nu este conceput în termeni de mărime, structură sau norme pentru a răspunde multitudinii de crize de o asemenea anvergură şi nici pentru a finanţa corespunzător politicile comune ale UE'', argumentează respectiva comisie în raportul ce va fi supus votului plenului Parlamentului European (PE).
Autorii documentului amintesc că bugetul UE pe termen lung este actualizat în fiecare an cu o creştere de 2%, dar, adaugă ei, ''spirala preţurilor energetice'' despre care afirmă că este provocată de agresiunea rusă contra Ucrainei şi ''extrema volatilitate'' a pieţelor energetice generează o creştere a preţurilor încă şi mai mare.
Prin urmare, se mai arată în text, inflaţia ''pune cadrul financiar plurianual sub o presiune severă şi reduce încă şi mai mult puterea sa de cumpărare'', într-un context în care nivel său este oricum mai mic decât alte bugete multianuale precedente ale UE.
''Considerăm că bugetul UE pe termen lung nu a fost conceput pentru a face faţă noilor provocări (...) Din acest motiv solicităm o revizuire urgentă a cadrului financiar plurianual, astfel încât să fie adaptat noilor condiţii în care ne aflăm'', a spus unul dintre autorii raportului, eurodeputatul polonez Jan Olbrycht, din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE.
În concluzie, comisia pentru Buget a Parlamentului European cere Comisiei Europene să prezinte o propunere legislativă pentru o ''revizuire amplă'' a bugetului comunitar pentru perioada 2021-2027 ''cât mai repede posibil'', dar ''nu mai târziu de primul trimestru din 2023''.
Aceeaşi comisie mai consideră că noile iniţiative politice ale UE ''trebuie să fie finanţate cu fonduri noi'', nu ''în detrimentul programelor sau politicilor deja existente şi bine stabilite''.
Eurodeputaţii cer în plus ca plata datoriilor şi a dobânzilor în contul fondului de redresare post-pandemie şi a diferitelor programe de asistenţă pentru Ucraina să fie efectuată din surse autonome, nu prin reducerea finanţării alocate unor programe precum Erasmus+ sau Ey4Health.