Compania Holde Agri Invest se listează la Bursa de Valori Bucureşti

J.P.
Companii / 1 octombrie 2020

Compania Holde Agri Invest se listează la Bursa de Valori Bucureşti

Acţiunile societăţii de agribusiness Holde Agri Invest (HAI) au intrat la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pe piaţa AeRO, în data de 1 octombrie, evenimentul fiind marcat de companie prin deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare la sediul BVB. Holde Agri Invest este prima societate care se listează la BVB ulterior promovării pieţei de capital din România la statutul de Piaţă Emergentă Secundară de către furnizorul global de indici FTSE Russell, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti: "Agricultura este o componentă importantă a economiei româneşti, cu o contribuţie de 2,2% în Produsul Intern Brut în primul semestru al anului curent. Ceea ce face Holde Agri Invest este un pas foarte important în consolidarea domeniului agriculturii din România, care este încă foarte segmentat şi, astfel, nu îşi poate folosi pe deplin potenţialul. Conform Eurostat, în anul 2018, România se plasa pe locul 6 între ţările UE ca suprafaţă agricolă, având un total de 7,3% din pământurile arabile din UE, însă chiar dacă suntem în creştere, ne plasăm doar pe a opta poziţie în funcţie de producţia agricolă totală, cu o producţie de 18,6 miliarde euro, respectiv doar 4% din totalul UE. Aceste date demonstrează că agricultura României are un potenţial uriaş şi care poate fi fructificat dacă vom asista la o consolidare a jucătorilor din acest domeniu. Diversitatea şi segmentarea sunt bune, dar când duc la fărâmiţarea unui sector al economiei, duc, invariabil, şi la probleme de accesare a finanţării de către jucătorii mici. Ne dorim să vedem cât mai multe companii din agribusiness care să urmeze exemplul Holde Agri Invest şi care să atragă bani prin piaţa de capital şi să utilizeze acei bani pentru achiziţia de ferme şi pentru dezvoltarea agriculturii".

Pe SMT-ul BVB au fost listate doar acţiunile de clasă A (ordinare) ale Holde Agri Invest, care reprezintă 86,47% din capitalul social al societăţii. Diferenţa de 13,53% din acţiunile Holde Agri Invest este reprezentată de acţiuni clasa B (preferenţiale), care nu sunt listate la BVB.

Anterior listării pe piaţa AeRO, Holde Agri Invest a derulat două runde de finanţare prin emisiune de acţiuni noi, prin care a atras de la investitorii din piaţa de capital în total 22 milioane lei, respectiv 10 milioane lei, în decembrie 2019, şi 12 milioane lei, în iunie 2020.

Iulian Cîrciumaru, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest: "Suntem încântaţi că prin listarea de astăzi, demonstrăm că şi un start-up poate atrage capital de la investitorii Bursei de Valori Bucureşti, atât timp cât are un plan de afaceri concret, perspective atractive de creştere şi o guvernanţă corporativă solidă. Vom continua să folosim instrumentele oferite de piaţa de capital pentru a ne alimenta dezvoltarea şi pe viitor. Intenţia noastră este să aducem cât mai multe premiere în piaţă, inclusiv achiziţii de companii şi extinderea terenului arabil prin schimb de acţiuni şi majorări de capital prin aport în natură, pentru a construi unul dintre cei mai jucători din sectorul agricol românesc".

Activitatea de bază a Holde Agri Invest constă în exploatarea terenurilor agricole pe care le deţine în proprietate sau pe care le are contractate sub forma de arendă, prin intermediul societăţilor pe care le controlează. Viziunea Holde Agri Invest este de a poziţiona agricultura ca parte a viitorului României, prin crearea de valoare şi dezvoltarea comunităţilor rurale utilizând tehnologie de ultimă generaţie şi profesionişti cu experienţă. În prezent, societatea operează terenuri localizate în principal în zona de sud-est a României. Această regiune a ţării a fost aleasă datorită calităţii solului, a suprafeţei mari de teren arabil, precum şi a proximităţii faţă de Bucureşti şi de porturile de la Dunăre şi Marea Neagră.

Modelul de business al societăţii prevede cumpărarea de ferme agricole vegetale existente, uneori sub-performante sau cu deficit de capital, în scopul transformării acestora într-o exploatare operaţională modernă şi eficientă. Holde Agri Invest vizează cu precădere ferme de aproximativ 2.000 de ha, dar şi fermele mai mici sunt vizate pentru consolidarea operaţională a fermelor existente. Holde se aşteaptă să atingă o cifră de afaceri de 40 de milioane lei la finalul acestui an şi o marjă EBIT de 17%.

Liviu Zăgan, Directorul General al Holde Agri Invest: "Agricultura este o industrie ce are nevoie de investiţii semnificative, mai ales la început de drum, dar odată ce afacerea atinge o anumită dimensiune, va aduce beneficii pe termen nelimitat. Astăzi, la doi ani de la înfiinţarea oficială a Holde, suntem mândri să operăm peste 10.000 de hectare şi să începem călătoria noastră pe Bursa de Valori Bucureşti. Mulţumim tuturor investitorilor pentru încrederea acordată încă din primele zile, deoarece fără sprijinul lor, nu am fi putut trece prin această dezvoltare accelerată. Pe măsură ce continuăm să ne extindem portofoliul de teren exploatat, ne uităm şi la investiţii suplimentare în tehnologie, utilaje moderne şi sisteme de irigaţii pentru a realiza o agricultură de ultimă generaţie şi eficientă în România".

Ideea proiectului Holde Agri Invest a fost concepută în 2016, de patru antreprenori români, Liviu Zăgan, Robert Maxim, Matei Georgescu şi Alexandru Covrig. În 2017, fondatorii şi-au unit forţele cu echipa companiei locale de asset management, Certinvest, şi în 2018, au înfiinţat Holde Agri Invest. La scurt timp, societatea a atras o investiţie externă de la Vertical Seven Group fondat de antreprenorii Iulian Cîrciumaru şi Andrei Creţu. În iulie 2018, societatea a realizat prima achiziţie, o fermă de aproximativ 2.800 de hectare în zona Roşiori de Vede din judeţul Teleorman (ferma Roşiori) prin preluarea a cinci societăţi şi a centrului de mecanizare existent care deserveşte suprafaţa totală cultivată. În aprilie 2020, Holde a achiziţionat integral compania Agromixt Buciumeni, societate înfiinţată în 1991, cu capital românesc, care exploatează terenuri agricole în judeţul Călăraşi, ajungând la peste 7.000 de hectare de teren operat. În cursul anului 2020, Holde a continuat să se se extindă, având în prezent în exploatare aproape 10.000 ha de teren agricol. De asemenea, societatea deţine un siloz de 10.000 de tone, dar intenţionează să-şi extindă capacitatea de depozitare la 30.000 de tone până în anul 2023.

În urma listării, Holde va continua să utilizeze în mod activ diferite mecanisme de finanţare oferite de piaţa de capital pentru dezvoltarea continuă a afacerii. Una dintre metodele de creştere planificate deja de către management este achiziţia de companii şi extinderea terenului arabil prin schimb de acţiuni (share swaps) şi majorări de capital prin aport în natură. Obiectivul Holde este de a deveni unul dintre cei mai importanţi jucători români de pe piaţa agricolă locală, atingând un minim de 20.000 hectare de teren operat în următorii şapte ani. Pentru a atinge acest obiectiv, Holde va investi peste 50 de milioane de euro în achiziţii de terenuri, utilaje noi, instalaţii de depozitare, precum şi sisteme moderne de irigaţii.

Cele două runde de finanţare prin care Holde Agri Invest a atras cele 22 milioane lei au fost intermediate de BRK Financial Group (BRK), în calitate de Intermediar, societatea de brokeraj activând şi în calitate de Consultant Autorizat pentru listarea Holde Agri Invest pe piaţa AeRO. În cadrul celui de-al doilea plasament, alături de BRK Financial Group - Manager de sindicat, a participat şi societatea de brokeraj Goldring - membru de sindicat.

"Încă de la primele contacte cu reprezentanţii Holde Agri Invest proiectul ni s-a părut unul motivant, mai ales că acesta ar fi reprezentat o premieră pe piaţa de capital din România din perspectiva domeniului în care activează aceştia. Persoanele cheie din cadrul Emitentului, cu experienţă relevantă în producţia agricolă sau în gestiunea financiară şi operaţională a unor afaceri de succes, au constituit o garanţie suplimentară pentru reuşita finanţării. Interesul crescut al investitorilor la momentul plasamentelor private intermediate de noi, cu atât mai mult cu cât cel din iunie 2020 s-a suprapus peste o perioadă marcată de incertitudini puternice legate de criza sanitară, ne fac încrezători în evoluţia viitoare a societăţii atât în plan de business, cât şi din perspectiva randamentelor aşteptate de investitori. Este un bun start la bursă pentru acest sector de activitate, reprezentanţii societăţii au înţeles pe deplin avantajele utilizării instrumentelor pieţei de capital şi sperăm că în curând şi alte societăţi vor urma acest exemplu. Ne bucurăm că reuşim să fim un intermediar activ în procesul de listare a unor noi emitenţi la BVB şi viitoarele proiecte de listare în care suntem implicaţi sperăm să fie, de asemenea, de succes. Nu trebuie să uităm colaborarea pe care am avut-o în desfăşurarea celei de a doua runde de finanţare cu colegii de Goldring, care au făcut parte din sindicatul de intermediere, alături de noi", a declarat Răzvan Raţ, Directorul General Adjunct al BRK Financial Group.

"Semnalele pe care investitorii le trimit, cu consecvenţă în ultimul timp, confirmă şi consolidează poziţia prioritară pe care sectorul agricol o ocupă între alternativele investiţionale. Această aliniere de interese pentru agricultură dinspre zona economică şi macroeconomică, pe de o parte, şi piaţa de capital, pe de altă parte, transmite un mesaj optimist pentru agricultura şi economia românească. Proiectul Holde pentru piaţa de capital ne-a atras şi convins în primul rând pentru că redă, la scară micro, aceeaşi convergenţă de viziune şi eforturi între experţi în sectorul agricol şi, respectiv, profesionişti în investiţii şi management financiar - un plus important de valoare pentru viitorul şi potenţialul business-ului în sine. Ne bucurăm să vedem acţiunile HAI la bursă şi aşteptăm cu interes proiectele viitoare ale Holde Agri Invest", a afirmat Virgil Zahan, Directorul General al Goldring.

Capitalul social al Holde Agri Invest este de 43.069.796 lei, divizat în 43.069.796 acţiuni, împărţite în 2 clase de acţiuni din care 37.242.621 acţiuni ordinare (Clasa A) şi 5.827.175 acţiuni preferenţiale (Clasa B). Vertical Group Seven deţine 14,66% din toate acţiunile Holde Agri Invest, iar diferenţa de acţiuni este deţinută de mai multe persoane fizice (62,76%) şi persoane juridice (22,58%). Societatea Vertical Seven Group este deţinută de către Iulian Cîrciumaru - 50% şi Andrei Creţu - 50%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb