Companiile de distribuţie din energie se angajează să investească 6 miliarde euro până în anul 2030 pentru întărirea reţelelor, cu condiţia unui cadru de reglementare favorabil, care să le permită o recuperare graduală a acestor investiţii, din tariful de distribuţie, pe o perioadă de 25-30 de ani, au afirmat ieri reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) în cadrul unei întâlniri informale cu mass-media.
Din estimările ACUE, totalul finanţării necesare pentru toate proiectele ar fi de 10 miliarde euro până în anul 2030, din care 6 miliarde euro ar fi susţinute de companiile de distribuţie prin atragerea unor investitori şi 2 miliarde euro din fondurile europene.
Dana Dărăban, director executiv al ACUE, a declarat: "Pe un scenariu de bază, de o triplare a nivelului de investiţii cel puţin, din fondurile proprii pe care trebuie să le asigure operatorii de distribuţie, adică de la 2,3 miliarde euro la 6 miliarde euro pe următoarea perioadă de reglementare, vorbim de un nivel al tarifului (n.red. - de distribuţie, în factura consumatorului) care va creşte gradual până în anul 2030. Strict, pe această perioadă, adică până în anul 2030 tariful se va majora cu 5 bani pe kilowat-oră, ce este strict pe suplimentul de investiţii, deci necesar pentru a aduce România în filmul realist al tranziţiei energetice. La o factură de 150 kilowaţi, consumatorul final va plăti, până în anul 2030, un supliment de 8 lei la factura respectivă".
Reprezentanţii ACUE au precizat că efectul acestui plan de investiţii va fi gradual asupra facturii consumatorilor. Astfel, dacă în 2025 se va vorbi despre o majorare a tarifului de distribuţie cu 1 leu pe Megawatt-oră, până în 2030 vom asista la o creştere exponenţială şi se va ajunge la o majorare a tarifului de distribuţie de 50 lei pe Megawatt-oră (5 bani pe kilowat-oră).
În cazul în care ANRE nu va fi de acord cu solicitările companiilor de distribuţie, consumatorii finali vor plăti un tarif de distribuţie mult mai mare în anul 2030.
Dana Dărăban a precizat: "Lipsa acestor investiţii va costa mult mai mult consumatorul casnic şi consumatorul industrial în anul 2030. Este greu de spus care va fi valoarea respectivă, dar în lipsa investiţiilor vom fi privaţi de la noile tehnologii, nu vom putea conecta noile capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile, probabil nu vom mai putea să ţinem ritmul conectării prosumatorilor, este foarte posibil să nu putem asigura ceea ce este nevoie pentru noua structură a pieţei - adică traseul bidirecţional al energiei; practic vom rămâne cu un mare handicap faţă de dezvoltarea celorlaltor pieţe energetice din Europa".
Directorul executiv al ACUE a spus că firmele de distribuţie a energiei sunt deocamdată împiedicate să facă respectivele investiţii de actualul cadru de reglementare să facem aceste investiţii.
Dana Dărăban a arătat: "Cadrul de reglementare include câteva elemente foarte importante: metodologia de recunoaştere a tarifelor, cum se recunosc investiţiile şi rata de rentabilitate. Toate aceste documente sunt în momentul de faţă în dezbatere la ANRE pentru stabilirea cadrului de reglementare pentru următorii 5 ani. Dacă deciziile care se vor lua nu vor asigura accesul la finanţarea necesară, probabil că distribuitorii nu vor găsi banii necesari să facă aceste investiţii şi ne vom încadra în ceea ce ne va oferta piaţa la rata de rentabilitate stabilită de ANRE (n.red. - 6,94% conform noului proiect de ordin al autorităţii de reglementare)".
Reprezentanţii ACUE au menţionat că în acest moment fodurile europene disponibile acoperă doar 20% din totalul necesar pentru finanţare, că investiţiile distribuitorilor în reţele, planificate în condiţiile actuale de reglementare, pot acoperi doar aproximativ 20% din necesarul total şi că pentru restul de finanţare (60%) este nevoie de investiţii private suplimentare. Investiţii suplimentare, care nu pot fi realizate fără majorarea graduală a tarifului de distribuţie, majorare ce va constitui fondurile necesare finanţării respectivelor proiecte de investiţii.