Companiile Reţele Electrice Muntenia, Reţele Electrice Banat şi Reţele Electrice Dobrogea (parte a grupului PPC în România, denumite anterior E-Distribuţie Muntenia, Banat, respectiv Dobrogea) au lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziţii publice o procedură de achiziţie de celule de medie tensiune (celule MT). Contractele vor fi de tip acord cadru, cu o durată de 36 de luni şi o valoare maximă estimată cumulată de 52,83 milioane de lei, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Toate aceste celule MT vor fi utilizate pentru modernizarea şi extinderea capacităţii de distribuţie MT a staţiilor de transformare, contribuind substanţial la îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie şi, în acelaşi timp, făcând posibilă racordarea de noi clienţi (consumatori, prosumatori sau producători).
Cei trei operatori de distribuţie intenţionează să achiziţioneze maxim 509 celule MT, volumul minim fiind de 174. Reţele Electrice Muntenia intenţionează să achiziţioneze între 64 şi 218 bucăţi, Reţele Electrice Dobrobea vizează între 35 şi 66 de bucăţi, iar Reţele Electrice Banat, între 75 şi 225 bucăţi.
"În cadrul companiilor noastre de distribuţie, orice investiţie de modernizare sau construcţie de capacităţi noi are ca scop dezvoltarea unei infrastructuri reziliente, digitale şi eficiente, prin care dorim să fim vectorul tranziţiei energetice din România. Aceste celule MT pe care le vom achiziţiona şi care ulterior vor fi integrate în investiţii strategice de reţea, reprezintă doar unul din paşii necesari a fi făcuţi pentru a contribui esenţial la acest parcurs foarte ambiţios pe calea tranziţiei energetice. În perioada următoare, creşterea capacităţii de racordare şi integrare a prosumatorilor şi producţiei de energie regenerabilă sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor de electrificare a consumului, asumate de ţara noastră, aşadar rolul şi tintele noastre ca operator de distribuţie sunt ambitioase şi vin în întâmpinarea strategiei energetice naţionale", a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.
Echipamentele pentru care se aşteaptă oferte în cadrul licitaţiei deschise sunt celule linie, celule de cupla, celule de măsură, celule trafo (de transformator) şi celule TFN (tratare neutru în staţie). Integrate în infrastructura energetică, aceste celule MT, vor oferi posibilitatea de a monitoriza, controla şi proteja reţeaua de medie tensiune din aval de barele de medie tensiune ale staţiilor de transformare, crescând astfel fiabilitatea şi eficienta reţelei de distribuţie a energiei electrice.