COMPARATIV CU ALTE STATE EUROPENE Energia electrică costă mai mult în Slovacia, România şi Italia

R.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 martie 2006

Energia electrică pentru consumatorii casnici şi industriali este foarte scumpă în Slovacia, România şi Italia faţă de celelalte state europene, comparativ cu costurile altor bunuri şi servicii, potrivit Oficiului de Statis-tică al Uniunii Europene (UE) Eurostat.

Conform datelor publicate de Eurostat, citate de Rompres, preţul energiei electrice pentru consumul casnic în România, exprimat în indicatorul puterii de cumpărare (PPS) la 100 kWh, este aproape dublu faţă de cel plătit de britanici, finlandezi, francezi, maltezi sau norvegieni.

PPS este o unitate de referinţă utilizată în statistici pentru a compara diferenţele de niveluri de preţ din diverse state, cu un PPS putîndu-se cumpăra acelaşi volum de bunuri şi servicii în toate ţările.

Luînd în calcul indicatorul puterii de cumpărare, România se află pe locul trei, după Slovacia şi Italia, în ceea ce priveşte costurile mari ale electricităţii pentru consumatorii casnici, iar la preţurile pentru consumatorii industriali se află pe primul loc, avînd preţuri de patru ori mai mari decît Norvegia, Franţa, Finlanda şi mai mult decît duble faţă de Danemarca, Marea Britanie, Austria, Lituania, Belgia, Olanda, Croaţia sau Portugalia.

Fără a lua în calcul paritatea puterii de cumpărare, preţul compozit la energie electrică exprimat în euro, pentru consumatorul casnic, se situează în România la circa nouă euro/100 kWh, cu toate taxele incluse, fiind mai mare decît în Polonia, Marea Britanie, Croaţia, Cehia, Lituania, Malta, Estonia sau Bulgaria (circa 6,5 euro), dar mai mic faţă de Finlanda, Ungaria, Franţa, Cipru, Slovacia, Portugalia, Germania, Luxemburg. Austria, în timp ce în Italia sau Danemarca depăşeşte 20 de euro/100 kWh.

Pentru consumatorul indus-trial, preţul energiei electrice ajunge în România la peste 11 euro/ 100 kWh, fiind printre cele mai ridicate din Europa, doar Olanda, Germania, Danemarca, Cipru şi Italia avînd energie mai scumpă. De asemenea, în perioada iulie 2004 - iulie 2005 preţul energiei pentru consumatorii industriali a cres-cut în România cu aproximativ 35% (fără TVA), cel mai mare ritm de majorare înregistrat în statele europene, în Ucraina a crescut cu 25%, în Cipru cu 15%, Cehia - 12%, Belgia şi Portugalia - opt la sută, Norvegia - cinci la sută, Bulgaria 3-4%, în timp ce în Slovacia, Polonia sau Finlanda preţul a scăzut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb