Privatizarea celor trei complexe energetice, Rovinari, Cra-iova şi Turceni, a suscitat interesul investitorilor. Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) a primit zece scrisori de intenţie pentru complexul energetic Rovinari, nouă pentru cel de la Turceni şi şapte pentru cel de la Craiova. "Prin cuplarea zonei de producţie a energiei cu cea de exploatare a cărbunelui s-au creat condiţiile realizării de investiţii", a explicat ieri ministrul economiei şi comerţului, Dan Ioan Popescu, interesul ridicat al investitorilor. "În plus, preţul cărbunelui a început să crească foarte mult şi există chiar ţări care au oprit exportul că să beneficieze de condiţii mai bune de valorificare a cărbunelui", a adăugat Dan Ioan Popescu. "Pînă în prezent, privite ca entităţi separate, societăţile de producţie a energiei electrice nu ar fi pre-zentat interes. Ele ar fi fost atrac-tive doar dacă ar fi beneficiat de contracte de aprovizionare cu cărbune la un preţ fix pe o perioadă îndelungată şi de contracte de vînzare a energiei electrice", a declarat oficialul MEC.
Dan Ioan Popescu a precizat că sistemul de organizare în complexe energetice este obligatoriu, date fiind investiţiile de mediu necesare respectării stan-dardelor europene, dar şi inves-tiţiile solicitate de creşterea con-sumului de energie electrică.
"Crearea unui singur complex ar fi generat un colos greu de administrat şi orice investitor ar fi investit doar pentru o anumită parte din această structură", a declarat Dan Ioan Popes-cu. Necesarul total de investiţii în cele trei centre energetice se apropie, potrivit estimărilor MEC, de 2 miliarde de dolari.
Pe partea de producţie a energiei, la Rovinari sînt necesare investiţii de 600 milioane de dolari. La Turceni, investiţiile care trebuie efectuate se ridică la 400 milioane de dolari, plus 250 milioane de dolari pentru instalaţia de desulfurare, iar la Işalniţa-Craiova, investiţiile necesare se ridică la 300-400 milioane de dolari. La acestea se adaugă investiţii de 100 milioane de dolari pe zona de exploatare minieră.
Ministrul Dan Ioan Popescu a precizat că metoda de privatizare pentru care a optat MEC este crearea de societăţi mixte. "Nu plecăm de la un anumit procent, pentru că trebuie făcute evaluări şi stabilite aporturile de capital ale fiecărui investitor", a declarat Dan Ioan Popescu, în legătură cu participaţiile la aceste societăţi.
MEC şi-a anunţat intenţia să privatizeze cele trei complexe energetice în luna decembrie 2003, iar data limită de depunere a scrisorilor de intenţie a fost 20 ianuarie.