Complexul Oltenia acuză ANRE că împiedică exporturile prin bursa regională

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 iulie 2015

Complexul Oltenia acuză ANRE că împiedică exporturile prin bursa regională

Compania cere organelor competente să verifice operaţiunile de import-export cu Ungaria

Laurenţiu Ciurel, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), acuză ANRE (reglementatorul pieţei de energie) că nu schimbă regulile de alocare a capacităţii de transport pe graniţa cu Ungaria şi că împiedică, astfel, exportul prin bursa regională de energie.

Domnia sa ne-a declarat: "Ne trebuie noi reglementări pentru alocările prin licitaţie a capacităţilor de transport. Licitaţiile sunt anuale, semestriale şi lunare, iar taxa de rezervare a crescut semnificativ prin sistemul impus de ANRE de la 50 de eurocenţi la 5-7 euro/MWh. Producătorii nu-şi permit să liciteze la preţuri aşa de mari, dar traderii o fac pentru că iau energie eoliană şi fotovoltaică ieftină şi o duc peste graniţă. În plus, în urma acestor licitaţii nu mai rămâne capacitate disponibilă pentru tranzacţiile zilnice realizate pe bursa regională de energie".

Directorul CEO ne-a mai spus că pe relaţia România-Ungaria, capacitatea de transport disponibilă în acest an a fost între 0 şi 24 MW, în timp ce pe relaţia Ungaria-România există 1.300 MWh. Astfel, au crescut foarte mult importurile de energie din Ungaria, despre care Laurenţiu Ciurel spune că are provenienţă românescă: "Energia verde, care este subvenţionată, este dusă peste graniţă la preţuri mici şi importată la tarife mult mai mari, prin intermediul unor diverşi furnizori. Aceşti furnizori ţin capacitatea de transport rezervată deşi nu o utilizează în totalitate şi ne blochează pe noi să exportăm prin tranzacţiile realizate pe piaţa zilnică".

Într-un comunicat remis, ieri, redacţiei, conducerea CEO a cerut tuturor organelor competente, inclusiv comisiilor de specialitate din Parlamentul României, să investigheze această situaţie despre care spune că a fost creată în mod absolut deliberat de ANRE, situaţie care înseamnă de fapt pierderi de sute de milioane de euro pentru statul român, închideri de companii şi pierderi de mii de locuri de muncă.

Sursa citată mai spune: "CEO, neavând acces la datele de contract, aşa cum ar trebui să aibă oricine este interesat, presupune cu temei că, energia pe care consumatorul român o subvenţionează prin certificatele verzi cu costuri între 60 şi 170 euro/MWh, ajunge în Ungaria la preţuri derizorii de 10-20 euro/MWh, fiind apoi reimportată în Piaţă Zilei Următoare la preţuri duble, pe anumite intervale orare. În urmă cu puţin timp oficialii ANRE au anunţat cu mirare apariţia acestui fenomen şi felul în care ungurii speculează energia regenerabilă foarte ieftină din România. Această energie este de fapt cu mult mai scumpă decât cea clasică, de cel puţin trei ori, având în vedere subvenţia şi costurile dezechilibrelor introduse.

CE Oltenia semnalează de luni de zile acest fenomen, pentru că de fapt nu este vorba despre companii ungureşti, ci despre companii private cu sedii în România şi Ungaria care îşi revând energia, uneori prin intermediari, exportând-o ieftin cu câştig pentru firma exportatoare datorită subvenţiei şi, apoi, reimportând-o din Ungaria la preţ dublu şi oferind-o spre consum în România, uzând de PZU.

Credem că această energie nici nu este tranzacţionată în fapt, circulând doar actele de compensare, la fel cum s-a mai întâmplat în trecut cu alte contracte de export - respectiv cu Rudnap Group".

Oficialii Complexului Oltenia mai afirmă că majorarea cantităţii de energie exportată nu s-a realizat pe graniţa cu Ungaria, ci pe graniţele comune ale României cu celelalte ţări (Serbia, Bulgaria, Ucraina) şi nu prin Piaţa Zilei Următoare.

Analizând tranzacţiile din PZU în perioada 01.01.2015 - 30.06.2015, CEO susţine că prin bursa regională s-au exportat în Ungaria doar 25.044 MWh, dar s-au importat 1.530.750 MWh din Ungaria.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oamenii de la CEO in loc sa puna mana sa isi eficientizeze operatiunile, ies in ziare si isi dau cu firma in cap aratand ca nu au nici in clin, nici in maneca cu mecanismul de functionare al capacitatilor de interconexiune si al tradingului de energie.

    Singurul aspect unde au dreptate este cel conform caruia consumatorul roman subventioneaza energia ieftina trimisa peste granita.

    In rest, oltenii sunt complet in afara subiectului aratand inca o data de ce le merge atat de prost (vezi si ultimele vanzari de 230MW la 158 din care se scade Tg-ul). Felicitari, ati pierdut 8-9 lei/MWh din incompetenta! nici nu vreau sa fac calculul total... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb