"Este mai periculos decât cianura să fii parlamentar socialist şi să nu-ţi pese de soarta comunităţilor miniere. Sunt profund dezamăgit de cum se poziţionează Corina Creţu faţă de mineritul aurifer care generează atâtea zeci de mii de locuri de muncă în Uniunea Europeană. Ea spune că se opune tehnologiei cianurii în minerit. De fapt, se opune mineritului şi atâtor comunităţi miniere, căci aurul doar cu cianură poate fi extras", a afirmat Ion Popescu, preşedinte CSN Meridian.
Confederaţia Sindicală Naţională Meridian (CSN Meridian) respinge gestul europarlamentarului Corina Creţu care a adresat recent o interpelare Comisiei Europene prin care îi solicită să interzică mineritul bazat pe tehnologia cianurii în Uniunea Europeană. Corina Creţu îşi motiveaza iniţiativa prin riscul pe care îl invocă cu privire la demararea proiectului Roşia Montană în România, spunând că lobbyul industrial poate determina guvernul României să aprobe implementarea proiectului, iar în aceste condiţii Comisia Europeană ar trebui să intervină la nivel comunitar. Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, face următorul comentariu: "Interesul ca proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, precum şi proiectele miniere din alte zone, să pornească este perfect legitim, căci este de fapt interesul comunităţilor de mineri din Apuseni de a-şi exploata resursele pentru a genera prosperitate şi locuri de muncă. Lobby fac de fapt cei ce vor să stopeze proiectul, precum Corina Creţu şi alţi colegi de-ai dumneaei, care se opun de fapt impactului economic-social pozitiv pe care minieritul aurifer îl are la nivel naţional, precum şi la nivelul întregii Uniuni Europene".
Confederaţia Meridian consideră că asupra tehnologiilor folosite în mineritul aurifer trebuie să fie lăsaţi să se pronunţe specialiştii. Comisia Europeană, care deţine aceşti specialişti în minerit, s-a pronunţat în repetate rânduri, în scris, asupra folosirii cianurii în mineritul aurifer, apreciind că este singura tehnologie care a fost verificată în ultima sută de ani şi care are efecte 100% controlabile. Ion Popescu adaugă: "Nu înţeleg de când este Corina Creţu specialistă în tehnologii miniere. Mă dezamăgeşte că se alătură unui grup de politicieni care vorbesc de cianură fără să fie ingineri sau măcar chimişti şi fără să aibă proprietatea folosirii cianurii în industrie. Mai grav, ei nu se gândesc la efectele devastatoare pe care le-ar avea interzicerea cianurii în minerit asupra celor ce muncesc în minele de aur din Finlanda, Suedia, Spania, Grecia şi asupra celor care ar putea munci din nou în Munţii Apuseni într-o industrie actualmente mai mult moartă decât vie în România, industrie pe care politicieni precum Corina Creţu doresc s-o ţină la pământ, nedându-i şanse de relansare".
Confederaţia Sindicală Naţională Meridian susţine crearea de locuri de muncă în zonele cu o tradiţie îndelungată în minerit, indiferent de natura minereului, întrucât singura şansă a acelor zone şi a locuitorilor de acolo stă în relansarea mineritului. "Revigorarea industriei miniere este o şansă pe care România nu poate să-şi permită s-o rateze. Chiar Parlamentul European a conştientizat importanţa promovării mineritului în statele membre ale Uniunii Europene, prin adoptarea recentei Iniţiative privind Materiile Prime. Suntem în plină criză economică şi ignorăm cu bună ştiinţă o soluţie pe care o avem la îndemână: repornirea mineritului care ar crea mii de locuri de muncă în România. E vremea ca politicienii să-şi amintească de rolul lor primar, acela de reprezentare transparentă a intereselor oamenilor care i-au ales, nu de stopare a unei industrii pe care în loc să o salveze, o îngroapă", conchide preşedintele Meridian.