Comunicaţiile fixe din România în anul 2013

DR. NICOLAE OACĂ
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 31 iulie 2014

Comunicaţiile fixe din România în anul 2013

2. Venituri

Veniturile generate de comunicaţiile fixe din România au scăzut în ultimii ani din cauza crizei economice dar şi a competiţiei cu comunicaţiile mobile, anul 2013 părând a fi unul de uşoară creştere, de revenire.

OTE a raportat pentru RomTelecom scăderea veniturilor totale, venituri determinate conform standardului contabil IFRS, cu 1,5% la euro629,1 milioane de la euro638,4 milioane în anul 2012, constatându-se o încetinire a ritmului de scădere faţă de anii anteriori provocată posibil de o colaborare mai strânsă cu Cosmote, de avansarea procesului de restructurare, etc. Conform Liberty Interntional, UPC Romania a înregistrat în anul 2013 venituri, tot conform IFRS, de US$140,3 milioane, corespunzând la euro105,7 milioane la un raport mediu euro/US$ de 1,328, în creştere cu circa 5% faţă de anul anterior. Pentru RCS&RDS nu se cunosc rezultatele financiare conform standardului contabil IFRS, astfel că s-au folosit veniturile găsite pe site-ul Ministerului Finanţelor din care s-au scăzut veniturile asignate comunicaţiilor mobile. (vezi grafic 1)

Potrivit rezultatelor financiare prezentate de Ministerul Finanţelor, rezultate determinate conform standardului românesc de contabilitate, în anul 2013 RCS&RDS a raportat venituri totale de 2,958 miliarde lei corespunzând la euro669,4 milioane la un curs mediu de 4,419 lei pentru un Euro, din care dacă se scad euro54,5 milioane atribuite comunicaţiilor mobile rezultă, pentru comunicaţii fixe, venituri de euro615 milioane, în creştere cu 5,5% faţă de anul anterior. UPC România a raportat venituri totale de 595 milioane lei corespunzând la euro134,7 miloane, valoare mai mare cu 2% faţă de anul 2012. Operatorul DCS a raportat venituri de 200 milioane lei, adică euro45,5 milioane, în creştere cu circa 20% faţă de anul anterior. Pentru RomTelecom încă nu s-au publicat statisticile anului 2013 (Oare de ce? Listarea să fie de vină?), estimându-se venituri de euro624 milioane.

Se poate remarca creşterea, în anul 2013, a veniturilor totale conform standardului contabil românesc la cei toţi cei trei operatori la care se cunosc rezultatele, dar şi faptul că veniturile RCS&RDS din comunicaţii fixe au tendinţa de creştere, în timp ce veniturile RomTelecom scad continuu, diferenţa dintre acestea micşorându-se în timp, astfel că pe termen mediu am putea asista la o schimbare de lider al pieţei comunicaţiilor fixe. (vezi grafic 2)

Profitul brut

Toţi cei trei operatori, RCS&RDS, UPC sau DCS, pentru care se cunosc rezultatele anului 2013 au raportat pierderi, pe primul loc situându-se UPC România cu pierdere de euro58,3 milioane urmat de DCS cu pierdere de euro3,2 milioane şi RCS&RDS cu euro2 milioane. Să remarcăm faptul că în intervalul de timp analizat, perioadele cu profit nu sunt prea lungi şi chiar şi atunci operatorii nu se pot lăuda cu valori prea mari ale profitului brut, semn al unei pieţe cu probleme. (vezi grafic 3)

Profitul net

Evoluţia profitului net este asemănătoare cu cea a profitului brut, astfel că toţi cei trei operatori de la care se cunosc date au înregistrat pierdere în anul 2013, primul fiind UPC cu pierderi de euro58,3 milioane. (vezi grafic 4)

Marja profitului net

Analizând evoluţia marjei profitului net, definită ca raportul dintre profitul net şi venituri, se constată că o bună parte a timpului din perioada analizată operatorii de comunicaţii fixe au realizat pierdere şi că atunci când au avut profit marja profitului a fost mică, semn al unei industrii competitive, ajunsă la maturitate sau chiar peste şi ameninţată/substituită de comunicaţiile mobile. Dacă analizăm media celor patru operatori constatăm valori mult mai mici decât la comunicaţiile mobile în perioadele cu profit şi o uşoară tendinţă de scădere începută înainte de intrarea României în criză economică. Chiar înainte de începerea crizei media a devenit negativă (pierdere la nivel de piaţă), revenind însă în ultimii doi ani. (vezi grafic 5)

Se remarcă situaţia financiară delicată a operatorului UPC Romania - pierderi începând cu anul 2006, adică imediat după preluarea Astral Telecom şi accentuate după anul 2008, o explicaţie putând fi căutată, la început, în tarife ridicate şi apoi în pachetul limitat de servicii. Să amintim că RCS&RDS oferă din anul 2007 şi servicii de comunicaţii mobile care i-au permis să ofere pachetul maxim cu 5 servicii în timp ce UPC putea oferi pachete cu numai trei servicii - Tv, Internet şi telefonie. La aceasta s-a adăugat şi faptul că RCS&RDS a obţinut drepturile de retransmisie a campionatului naţional de fotbal în perioada 2010-2014, a altor evenimente sportive, care au condus la creşterea bazei de clienţi şi, deci, a veniturilor.

Randamentul investiţiilor in comunicaţiile fixe din România nu este unul prea ridicat ci dimpotrivă, a fost mic şi a scăzut în ultimii ani, semn al unei pieţe competitive, ajunsă la maturitate, puternic concurată de comunicaţiile mobile, dar şi defavorizată de reglementare. Asimetria tarifelor de terminare (tarife de terminare pentru convorbiri telefonice mai mari în reţele mobile decât în cele fixe) a făcut ca telefonia fixă, afacere pe partea descendentă a ciclului de viaţă, să subvenţioneze de foarte multă vreme telefonia mobilă, afacere în expansiune. Eliminarea asimetriei sau chiar a tarifelor de terminare în reţelele mobile ar putea duce la o posibilă redresare a telefoniei fixe, a comunicaţiilor fixe.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb