Conacul Archia, o investiţie de peste 2 milioane de euro

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 11 august 2016

Conacul Archia, o investiţie de peste 2 milioane de euro

Horia Szabo: "O dată cu infrastructura care uşor, uşor în Ardeal se finalizează, turismul o să aibă un nou impuls de creştere"

Situat în judeţul Hunedoara şi înconjurat pe o rază de maxim 60 km de cele mai importante obiective turistice din judeţ, conacul Archia, a fost construit şi pus în circuitul turistic în 2008, de familia Szabo. Anul trecut, în jur de 8000 de turişti i-au trecut pragul, dintre care 10% au fost străini, după cum ne-a declarat Horia Szabo, marketing managerul Conacului Archia, într-un interviu.

Acesta ne-a vorbit şi despre investiţia necesară pentru a construi conacul, dar şi despre principalele obiective turistice din zonă şi evoluţia turismului în Hunedoara.

Reporter: Povestiţi-ne câte ceva despre cum a luat fiinţă conacul Archia?

Horia Szabo: Povestea noastră a început undeva prin anul 1994 când tata a cumpărat un fost CAP într-un sat lângă Deva numit Archia. În perioada aceea părinţii mei începeau primul lor business privat şi anume o fabrică de confecţii şi aveau nevoie de acest teren ca să gireze cu el la bancă.

Din poveştile lor ştiu că mama nici nu a vrut să ştie unde este acest teren!!! Când a ajuns prima data la Archia a spus "Eu nu voi mai călca niciodată aici!". Totuşi de-a lungul timpului s-au îndrăgostit uşor, uşor de acest loc, iar în anul 1998 au construit o casă de vacanţă (Vila de peste Râu), unde locuiesc eu acum! Ulterior am primit un cal, Larava, şi acestuia i-am construit un grajd şi un manej.

Fiecare lucru de pe domeniul conacului în momentul în care a fost construit a plecat de la un proiect mic şi a ieşit ceva mult mai mare decât ne doream iniţial. Aşa a fost şi cu grajdurile, au fost mult prea mari pentru un singur cal aşa că a trebuit să luăm mai mulţi. După grajduri am construit Casa Grădinii, duplexul de pe domeniu şi uşor, uşor am ajuns în anul 2006 unde ne-a fost acceptat un proiect de finanţare europeană şi am început cosntrucţia conacului.

Pe data de 8 noiembrie 2008 am avut deschiderea oficială şi aşa a început povestea noastră.

Reporter: Care a fost investiţia pentru achiziţionarea proprietăţii şi transformarea ei într-un conac veritabil?

Horia Szabo: După cum spuneam şi mai devreme, conacul a fost construit de familia mea între anii 2006 şi 2008 cu vreo 12 ani după ce am început să achiziţionăm teren la Archia. Conacul nu este o construcţie veche reabilitată, este un melanj între vechi şi nou. Ţin să menţionez acest lucru întotdeauna deoarece ne place foarte mult conceptul nostru şi ne dorim să ştie câţi mai mulţi oameni povestea noastră.

Ca să revin la întrebarea iniţială, la momentul acesta, investiţia noastră se ridică la puţin peste 2 milioane de euro.

Reporter: De unde a pornit ideea camerelor tematice?

Horia Szabo: Când am construit conacul am vrut să fie ceva special din toate punctele de vedere şi aşa a venit ideea de a avea camere cu tematici. Pentru denumiri ne-am inspirat din natură şi animalele pe care le avem la conac. Toate denumirile camerelor noastre fac parte din peisajul domeniul. Maci, Flori de câmp, Cuib de păsărele, Pădure, Levănţică, Echitaţie, Rădăcini, Cai, Floarea Soarelui, etc.

Reporter: Care este cea mai căutată cameră tematică?

Horia Szabo: Hmmmmm..... Cred că fiecare persoană îşi alege camera preferată după anumite criterii. Am auzit toate variantele posibile: de la pasiuni, la amintiri frumoase sau pur şi simplu.

Totuşi, eu cred că cea mai accesată este camera Maci.

Reporter: Câţi turişti trec anual pragul conacului dumneavoastră?

Horia Szabo: Anul trecut a fost unul dintre cei mai aglomeraţi ani pe care i-am avut până acum, iar gradul nostru de ocupare a urcat la puţin peste 70%. Aceasta înseamnă în jur de 8000 de turişti.

Reporter: Aveţi şi turişti străini? Care este procentul lor şi din ce ţări ajung la dumneavoastră?

Horia Szabo: Numărul turiştilor străini este în creştere continuă, dar nu la viteza pe care noi ne-am dori-o. În momentul actual, aproximativ 10% din numărul total de turişti pe care îi avem sunt străini.

Reporter: În ultimii ani tot mai mulţi turişti caută experienţe diferite, a crescut şi la dumneavoastră numărul cererilor de cazare?

Horia Szabo: Da, turismul este pe o pantă ascendentă şi acest lucru ne bucură foarte mult. Foarte interesant este că din ce în ce mai mulţi turişti români aleg să rămână în România şi să viziteze ţara, iar printre locaţiile alese de aceştia se pare că suntem şi noi!

Reporter: Care consideraţi că sunt motivele pentru care turiştii aleg să petreacă o noapte la un conac şi nu la un hotel sau pensiune?

Horia Szabo: Cred că, în general, toate unităţile de cazare care sunt în categoria Boutique Hotels sunt alese de către turişti pentru poveştile pe care le au şi pentru sufletul pe care oamenii care le deţin l-au pus în construirea/ reabilitarea acestora (mai ales dacă este un business de familie).

Sunt foarte multe unităţi de cazare în România care sunt minunate şi cu poveşti aparte. Conacele sunt locaţii de nişă cu poveşti boiereşti. Evident că sunt multe alte motive cum ar fi zona în care sunt amplasate, mobilierul din interior, atitudinea oamenilor, dar la finalul zilei cred că poveştile unui loc sunt cele mai importante, iar conacele le au din abundenţă.

Reporter: Pe lângă minunata experienţă de a dormi la un conac, de ce altceva se mai pot bucura turiştii ajunşi la dumneavoastră?

Horia Szabo: Nouă ne place să spunem că în Ardeal totul se mişcă mai încet, mai relaxat. De aici şi ideea de #slowLifeArdelenesc.

Invităm toţi turiştii noştri să lase pentru câteva momente itinerariile, calculatoarele şi alte lucruri care le pot distrage atenţia şi să se bucure de liniştea de la Archia! Să trăiască pentru un moment clipa! Evident, stând la piscină, pe terasa conacului uitându-se la căluţi sau efectiv plimbându-se pe domeniu. Acestea sunt lucrurile pe care noi personal le iubim!

Pentru cei mai aventurieri se pot organiza şi excursii Off-Road prin judeţ, excursii organizate la obiectivele din zonă, drumeţii în Parcul naţional Retezat şi multe alte excursii.

Reporter: Care sunt principalele obiective turistice din apropierea conacului?

Horia Szabo: La aceasă întrebare aş putea să vorbesc o zi întreagă şi să nu mă opresc. Cred că suntem foarte norocoşi ca pe o rază de maxim 60km avem cele mai importante obiective din judeţul Hunedoara.

O sa enumăr doar o parte dintre acestea: Castelul Huniazilor, Sarmizegetusa Regia (capitala Dacică), Sarmizegetusa Ulpia Traiana (capitala Romană), Cetatea Alba Iulia, Mănăstirea Prislop, Biserica Densus, Parcul Naţional Retezat, Muzeul de aur de la Brad, Minele de aur de la Roşia Montana, Cetatea Devei, muzeul Magna Curia, etc.

Reporter: Care este tariful mediu pentru o noapte de cazare în camera conacului?

Horia Szabo: Preţurile variază foarte mult în funcţie de perioadă şi de sezon. Dar, ca să facem o medie anuală, aproximativ 240 lei/ camera dublă, cu mic dejun inclus.

Reporter: Care sunt cele mai aglomerate perioade din an?

Horia Szabo: Ca şi peste tot în ţară, lunile de vară sunt cele mai aglomerate: iunie, iulie şi august.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia turismului din zonă?

Horia Szabo: Turismul în zonă se dezvoltă din ce în ce mai mult pe toate ramurile atât private, cât şi instituţional. Totuşi, rămân la părerea mea că s-ar putea puţin mai alert, dar faţă de anul 2008 când am deschis acum suntem extrem de dezvoltaţi.

Cred că o dată cu infrastructura care uşor, uşor în Ardeal se finalizează, turismul o să aibă un nou impuls de creştere.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Odata cu aparitia infrastructurii o sa dispara tot farmecul medieval al Transilvaniei deci mai putini turisti !

    Locatia aceasta e frumoasa, o sa o caut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb