CONCURSUL SCURGERILOR DE INFORMAŢII WikiLeaks despre Panama Papers: "Dacă cenzurezi 99% din informaţii, faci jurnalism 1%"

A.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2016

WikiLeaks: "Atacul asupra lui Putin, finanţat de SUA şi George Soros"

OCCRP: "Jurnalismul nostru vorbeşte de la sine"

--------

Actualizare 15:49 Kremlin: Oficiali SUA i-au prezentat scuze lui Vladimir Putin înaintea Scandalului Panama

Oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington i-au prezentat scuze preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, înaintea dezvăluirilor făcute în cadrul "Dosarelor Panama", anunţă Kremlinul, fără a oferi explicaţii despre iniţiativa americană, transmite agenţia de presă Tass.

"Oficiali americani i-au prezentat scuze preşedintelui Vladimir Putin înainte de publicarea aşa-numitor Dosare Panama", a declarat vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de site-ul agenţiei Tass.

Întrebat cine a oferit scuze şi pentru ce, Peskov a precizat: "Preşedintele nu a dezvăluit numele oficialilor americani care au prezentat scuze, astfel că nici eu nu am niciun drept să ofer detalii", a adăugat reprezentantul Kremlinului.

Vladimir Putin a declarat joi că unii oficiali occidentali îşi permit uneori să fie nepoliticoşi în declaraţiile publice. "Dar deja am primit scuze din partea unor oficiali din cadrul Adminsitraţiei SUA. Nu pentru că le-ar fi ruşine, ci pentru că sunt mai deştepţi decât cei care au făcut acest lucru", a spus liderul Rusiei, referindu-se la Scandalul Panama.

Publicaţia germană Suddeutsche Zeitung (SZ) a primit, în urmă cu mai mult de un an, de la o sursă secretă, documente interne aparţinând Mossack Fonseca, o firmă de avocatură specializată în operaţiuni financiare offshore. Printre personalităţile vizate de aceste dezvăluiri se numără apropiaţi ai lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin a respins acuzaţiile de corupţie asociate Scandalului Panama, afirmând că adversarii săi occidentali vor să destabilizeze Rusia. "Adversarii occidentali sunt îngrijoraţi în legătură cu unitatea şi solidaritatea naţiunii ruse, de aceea încearcă să ne destabilizeze, pentru a deveni mai obedienţi", a declarat Vladimir Putin.

"Mi-au găsit cunoştinţele şi prietenii şi s-au legat de ceva", a adăugat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin este una din principalele ţinte ale scandalului "Dosarele Panama", deşi nu este implicat deloc în acest caz, reacţionase luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, avertizând că este vorba de o campanie contra Rusiei şi de un nou nivel al "putinofobiei".

"Este evident că escrocheriile informaţionale au atins noi niveluri în cadrul putinofobiei, fiind practic imposibil să se vorbească de bine despre Rusia, despre activităţile Rusiei sau despre vreun succes al Rusiei. Se vorbeşte urât, se spun lucruri rele din abundenţă", a spus Dmitri Peskov.

(I.D.)

------

Actualizare 14:42 Gabriel Biriş infirmă că a avut un contract cu Mossack Fonseca

Gabriel Biriş, secretar de stat în ministerul Finanţelor, a infirmat că ar fi avut vreodată un contract cu Mossack Fonseca, firma de avocatură panameză de la care a pornit investigaţia Panama Papers.

"Nu am avut niciodată contract cu această firmă. În niciun caz un parteneriat", a declarat Biriş, transmite postul de ştiri Antena 3, care citează capital.ro.

(S.A.)

-----------

Actualizare 8:36 Panama promite să aprofundeze dialogul cu OCDE privind schimbul de informaţii fiscale

Vicepreşedintele şi ministru de externe panamez, Isabel De Saint Malo, a anunţat joi, într-un interviu pentru agenţia France Presse, că ţara sa, aflată în centrul scandalului "Panama Papers", va aprofunda dialogul cu Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) privind schimburile de informaţii fiscale.

Anunţul survine după o discuţie a vicepreşedintelui cu Secretarul General al OCDE, Angel Gurria.

"Conversaţia a fost bună şi am concluzionat că vom stabili un dialog la nivel tehnic între Panama şi OCDE privind schimbul de informaţii" fiscale, a declarat Isabel De Saint Malo.

"Am stabilit să menţinem flexibile acest dialog şi această comunicare", a adăugat ea.

Interviul cu vicepreşedintele panamez survine în contextul în care instituţii media din întreaga lume participă la dezvăluirile privind o vastă reţea de evaziune fiscală, prezentând liste cu numele clienţilor cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca. 11,5 milioane de documente ale acestui cabinet de avocatură au ajuns în mâinile jurnaliştilor.

De la primele dezvăluiri ale unor instituţii media membre ale consorţiului de investigaţie ICIJ, statul Panama este pus la zid din cauza legislaţiei sale permisive pentru schemele fiscale offshore şi pentru atitudinea care merge împotriva tendinţei mondiale de a căuta o mai mare transparenţă fiscală.

"Am făcut paşi importanţi şi indiscutabili în reformarea normelor şi legislaţiei noastre. Ne dorim ca experţii să poată examina practicile noastre, să ne facă recomandări şi să ne ajute să rafinăm aceste schimbări", a declarat De Saint Malo.

"Guvernul panamez are zero toleranţă faţă de nereguli (...) şi este ferm angajat în domeniul transparenţei financiare", a adăugat ea.

Statul Panama este criticat şi pentru refuzul de a pune în practică schimbul automat de informaţii fiscale între ţări, creat recent sub impulsul OCDE, instituţie care administrează acest dosar.

"Sistemul nostru (financiar) s-a schimbat în ultimul timp, iar angajamentul nostru în această direcţie este ferm, însă orice proces are propria sa dinamică. Panama va continua în această direcţie, aşa cum a făcut-o şi înainte de apariţia" aşa-numitelor "Panama Papers", a adăugat oficialul politic.

Totuşi, a subliniat ea, guvernul panamez trebuie să fie "prudent" şi "atent' pentru a nu prejudicia sistemul bancar al ţării, care asigură 7% din PIB.

(I.D.)

------

Actualizare 8:05 Preşedintele Argentinei, anchetat în dosarul "Panama Papers"

Parchetul argentinian a deschis joi o anchetă asupra preşedintelui Mauricio Macri, al cărui nume apare în registrele societăţilor offshore în scandalul "Panama Papers", informează AFP.

Anchetatorii vor să afle dacă Mauricio Macri a "omis" să-şi completeze declaraţia obligatorie de avere, potrivit unui document al parchetului.

Un deputat argentinian din opoziţie anunţase în ajun că a depus o plângere pentru evaziune fiscală împotriva şefului statului pentru ca justiţia să demareze o anchetă în acest caz.

Norman Martinez, susţinător al fostei preşedinte Cristina Kirchner şi membru al partidului de centru-stânga Frontul pentru Victorie, îşi exprimase dorinţa ca justiţia să investigheze rolul lui Macri în două companii offshore, Kagemusha şi Fleg Trading Ltd.

Numele lui Mauricio Macri apare în registrele celor două societăţi - una din Bahamas care a funcţionat între 1998 şi 2008, iar cealaltă în Panama, creată în 1981.

Preşedintele argentinian afirmă că nu a comis nicio faptă ilegală şi că nu a deţinut nicio acţiune la cele două companii ale grupului Macri, proprietate a tatălui său, Franco Macri, om de afaceri italian care îşi sporise considerabil averea în Argentina. El a respins joi orice fel de "omisiune" în declaraţia sa de avere, afirmând că se pune la dispoziţia justiţiei.

(I.D.)

---

Organizaţia WikiLeaks a cerut o dezvăluire totală a documentelor "Panama Papers" şi a criticat, în mai multe postări pe Twitter, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) că nu au oferit acces la informaţiile despre oameni bogaţi şi politicieni, cu bani în off-shore-uri.

"Dacă cenzurezi 99% din informaţii, faci jurnalism doar 1%", este una din postările WikiLeaks, organizaţie care publică documente care nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informaţii, în general din surse anonime.

Deşi admite că OCCRP face uneori o muncă bună, "faptul că SUA finanţează direct atacurile #PanamaPapers împotriva lui Putin îi subminează credibilitatea", consideră WikiLeaks, care a mai transmis că "Atacurile asupra lui Putin au fost produse de OCCRP, care ţinteşte Rusia şi fosta URSS, şi a fost finanţată de USAID şi miliardarul George Soros şi că "Guvernul SUA a finanţat articolul #PanamaPapers care îl ataca pe Putin, prin USAID. Sunt unii jurnalişti buni, dar nu sunt un model de integritate".

În total, Guardian a publicat 2 documente #PanamaPapers, iar Suddeusche Zeitung zero, este o altă critică adusă de WikiLeaks.

OCCRP a reacţionat faţă de criticile aduse de WikiLeaks, dar şi de alte publicaţii: "Câteva organizaţii şi guverne au comentat relatările OCCRP, inclusiv au susţinut că OCCRP singură a controlat acoperirea subiectului Rusia, în Panama Papers. Nu este adevărat. Articolul despre Putin a fost publicat iniţial de by Novaya Gazeta şi de reporteri de la multe alte media, inclusiv the Guardian, OCCRP şi Suddeutsche Zeitung. Fiecare publicaţie a scris propria versiune a poveştii".

Ideea că OCCRP nu este independentă, doar pentru că a luat ceva bani publici, pur şi simplu nu este adevărată, potrivit Organizaţiei, care precizează: "OCCRP este finanţată parţial de SUA şi ale guverne. De bună voie, publicăm aceste lucruri pe site-ul nostru şi am fost mereu transparenţi, în privinţa surselor de finanţare. OCCRP a mai fost finanţată de Google Ideas, Open Society Foundations, United Nations, contributori individuali şi din venituri comerciale".

"Jurnalismul nostru vorbeşte de la sine", precizează OCCRP, menţionând premiile primite: "Faptele publicate nu au fost contrazise. Nimeni nu a negat ceva ce am publicat. Este păcat că jurnaliştii trebuie să -şi ocupe timpul să se apere împotriva celor care ucid mesagerul".

OCCRP spune că nu va mai face comentarii suplimentare.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Si eu cer dezvaluirea totala a documentelor Panama Papers sa vad cumne conduc msi mari nostri.

    Cristi C felicitari, ai observat cu americani, Soros cand a aparut stirea.

    Eu am spus ca e prea mult pana la Soros, atunci. 

    1. Mulțumesc

    Eu nu inteleg. DACA Panama P au fost trimise la 170 si ceva de societati media cum se cenzureaza ?

    De ce nu le pun toti odata pe servere ? 

    Corect, nimeni nu a negat. Ci eva si-a dat demisia. 

    Interese sunt enorme sa dispara aceste informati. 

    Sa le faca publice pe toate odata sa vedem guvernele bogati ce declarati au facut , in realitete ce au facut.

    Aflam informati de dupa usa care ne influenteaza. Uni devin bogati alti saraci. Tulburente cum se provoaca. 

    1. de cand s-a mentionat de Panama Papers ni se spune ca circa 100 de nume de afaceristi, politicieni, etc apar in acte, dar nu a aparut ceva concret decat despre Tiriac. unde sunt restul de 99?

      Pai Tiriac a furat cat toti ceilalti la un loc...

      "Panama Papers" se afla in posesia OCCRP, care a afisat cit a vrut muschii lui.

      Make,

      Toata aceasta tărășenie este o manipulare grosolana. 

      In primul rând documentele care au apărut, selectate, cum spui matale, de OCCRP. 

      In al doilea rând, documentele ajunse in mainile OCCRP nu sunt toate documentele firmei Mossack Fonseca. 

      In al treilea rând, firma respectiva nu este singura firma din lume care se ocupa cu ascunderea averilor.

      Deci, ceea ce ni se flutura ptin fata ochilor este intr-adevar numai ce vor mușchii lor. 

      Am inteleles.

      Cu dedicatie, cine deranjeaza si cateva efecte colaterale. 

      Eu ca simplu cititor nu pot sa parcurg niste documente financiare, ci vreau sa citesc articole. De asta cumpar presa sau intru pe siteurike gazetelor. De ce mai e nevoie de jurnalism in cazul in care e mai simplu sa publici hartiile si gata? In bursa, un ziar respectabil, citesc articole, nu documente si atat.

      De acord.

      La volumul de informatie de acolo cred ca sunt subiecte pt cel putin 10 ani pt presa din toata lumea. 

      Vreau sa le faca libere, fiecare tara isi i-a la puricat bogatasi, Parlamentari. 

      Dupa aceea analizam ce efecte a avut PP. 

      Ce trebuie sa facem sa nu se mai ajunga aici. 

      Iesirea presedintelui Sua m-a favut sa ridic spranceana ca se incearca acoperirea rahatului ca pisica.

      Poate aflam ca bogatasi au creat si criza ! 

    Biris e in stare sa nege ca-l cheama.....Biris. a negat el treaba si cu off shore de prin Cipru,asa ca....

    1. mai grav e ca unul ca Biris e la MFP si dicteaza intr-o tara pe care o inseala prin off shore!

      Nu stiu cine e acesta dar dacave la Mfp si se gandeste ce taxa sa imi puna mie si el cum sa o evite prin offhore ii cer DEMISIA.

      In Islada cineva si-a dat-o. 

    Nu fac schimb de informati ca afecteaza sistemul bancar auzi.

    Sua ce zici de Panama?

    Poate are bani din droguri Sua ? 

    Oare ca le este frica de Putin ?

    Putin poate sa apese pe niste butoane magice se e parjol ... ? 

    Daca 1% e publicat nimele grele unde sunt

    Il intereseaza pe Putin de Tiriac, de Biris, de Brd ? 

    Cica Soros este implicat si in disparitia Elodiei. Dat naibii Soros asta!

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb