ANCOM a finalizat astăzi, în cadrul Consiliului Consultativ, documentul de poziţie privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, anunţă un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.
Bogdan IANA, vicepreşedintele ANCOM a declarat: "Am stabilit astăzi condiţiile şi procedura pentru acordarea spectrului radio în benzile vizate să susţină implementarea tehnologiei 5G. Ne-am propus ca până la 31 octombrie să finalizăm procedura de licitaţie pentru acordarea resurselor de spectru disponibil în benzile desemnate pentru implementarea tehnologiei de nouă generaţie, iar licenţele de utilizare să fie acordate până la finalul anului. Operatorii câştigători vor putea utiliza o parte a spectrului de frecvenţe începând cu 1 ianuarie 2020".
Până la data de 15 august 2019, ANCOM va propune modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio) pentru a atribui banda de 700 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciului de radiodifuziune. Această măsură este necesară pentru a putea acorda prin procedură de selecţie spectrul disponibil în banda de 700 MHz, considerat adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă.
Pentru prima jumătate a anului 2020, sunt stabilite a fi finalizate acţiunile privind încheierea acordurilor de coordonare referitoare la televiziunea digitală terestră cu Ucraina şi a acordurilor bilaterale cu ţările vecine privind coordonarea utilizării frecvenţelor pentru reţele MFCN.
ANCOM intenţionează ca licenţele pentru spectrul ce va fi licitat în benzile de 800 MHz şi 2600 MHz să fie acordate pentru o perioadă de valabilitate de 10 ani, urmând să fie analizate opţiuni pentru alinierea datei de expirare cu drepturile existente în aceste benzi valabile până la data de 5 aprilie 2029. În banda de 800 MHz,Telekom Romania Mobile Communications, Orange şi Vodafone deţin drepturi de utilizare valabile până la data de 5 aprilie 2029. De asemenea, în banda de 2600 MHz, Telekom Romania Mobile Communications, Orange, Vodafone şi RCS&RDS deţin drepturi de utilizare a frecvenţelor valabile până la data de 5 aprilie 2029.
Pentru alocarea spectrului, ANCOM va aplica o procedură de selecţie competitivă similară celei organizate în anul 2012, ce presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât cantitatea de spectru disponibil în anumite benzi, dacă cererea este egală cu numărul blocurilor de frecvenţe disponibile în cadrul fiecărei benzi (categorii de spectru) sau dacă cererea nu depăşeşte cantitatea de spectru disponibil.
Preţurile de pornire în cadrul licitaţiei pentru fiecare bloc de frecvenţe, configurat conform procedurii de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor în benzile vizate, vor fi determinate pornind de la taxele minime stabilite conform normelor în vigoare pentru acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor în benzile în cauză.
1. fără titlu
(mesaj trimis de VP în data de 08.06.2019, 07:26)
Mare si mult rau ne va aduce acest 5G. Iar presa romaneasca nu scrie nimic despre efectele ei negative!!!