• Analiştii: Valoarea dividendului se încadrează în aşteptările acţionarilor
Conducerea Bursei de Valori Bucureşti propune acţionarilor un dividend de 2,14 lei/acţiune, valoarea totală a dividendelor acordate reprezentând 96,8% din profitul înregistrat de societate în 2011, potrivit unui raport transmis de BVB.
Acţionarii urmează să dezbată propunerea conducerii în cadrul unei Adunări Generale programate pe 26 aprilie.
Marcel Murgoci, director operaţiuni "Estinvest" Focşani, este de părere că această propunere se încadrează în aşteptările acţionarilor BVB, precizând că randamentul dividendului, raportat la preţul de piaţă de 32 lei/acţiune, este de aproximativ 6,68 %.
Andrei Rădulescu, analist financiar "SSIF Broker", aminteşte că şi anul trecut, peste 90% din profitul realizat în 2010 a luat drumul dividendelor.
"Este normal ca un operator de piaţă bursieră să distribuie cea mai mare parte din profit sub forma de dividende, atâta vreme cât nu exis-tă planuri de investiţii (spre exemplu cumpărarea unui alt operator bursier)", ne-a spus domnia sa, adăugând: "Faptul că dividendul este în creştere cu aproximativ 200% an/an nu trebuie să surprindă căci şi profitul net a crescut tot cu aproximativ 200% an/an în 2011".
Andrei Bărbulescu, director adjunct operaţiuni "Prime Transaction", atrage atenţia că, prin alocarea, aproape integrală, a profitului obţinut de BVB acţionarilor, are loc o privare de resurse pentru societate, care se poate afla în situaţia de a propune o reducere a planurilor de investiţii sau în situaţia de a face investiţii la costuri mai mari, acestea din urmă ducând la o evoluţie mai puţin favorabilă pentru afacere în sine.
Profitul net al "Bursei de Valori Bucureşti" a crescut, anul trecut, cu 197%, comparativ cu 2010, ajungând la 16,96 milioane de lei, fiind influenţat de rezultatele în creştere obţinute din activitatea operaţională şi din cea financiară.
Profitul operaţional al Bursei a urcat, la 31 decembrie, la 6,39 milioane de lei, în timp ce rezultatul financiar, de 12,41 milioane de lei, a fost aproape dublu faţă de anul 2010, fiind influenţat de încasarea dividendelor, în valoare de 8,2 milioane de lei, de la Depozitarul Central.
"Bursa de Valori Bucureşti" a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de 21,73 milioane de lei, în creştere cu 66,4% comparativ cu anul 2010, ca urmare a relizării unor venituri mai mari din activitatea de tranzacţionare, din înregistrarea de noi participanţi, din activitatea de admitere şi menţinere la tranzacţionare a emitenţilor şi din vânzarea de informaţii bursiere.
• BVB vrea să-şi răscumpere acţiuni
Un alt punct pe ordinea de zi este aprobarea, de către acţionari, a răs-cumpărării unui număr de 76.740 titluri BVB, reprezentând maxim 1% din capitalul social, cu o valoare nominală de 10 lei/acţiune, la un preţ de minim 20 de lei şi unul maxim de 50 de lei, pentru o perioadă de 18 luni de la publicarea hotărârii AGA.
• Acţiunea BVB s-a depreciat după AGA din ianuarie
În ceea ce priveşte evoluţia acţiunilor BVB, Marcel Murgoci a precizat că, în primul trimestru al acestui an, cotaţia acţiunii BVB a cunoscut o creştere de la cotaţia de 28 lei la un maxim de 36 de lei, stabilindu-şi un preţ de echilibru în jurul valorii de 32 de lei/acţiune. "Aprecierea cotaţiei se datorează creşterii considerabile a valorii tranzacţionate pe piaţa administrată de BVB, ceea ce ar putea aduce o creştere în situaţia financiară a emitentului BVB", a menţionat domnia sa.
Domnul Murgoci apreciază că, în perioada imediat urmatoare, acţiunea BVB va evolua în jurul preţului de 32 de lei, cu un preţ suport de 28 de lei.
"Interesul pentru această acţiune s-a diminuat considerabil după des-făşurarea Adunării Generale pentru alegerea unui nou CA, fapt demonstrat şi de volumele foarte mici existente pe BVB", a încheiat domnia sa.
Andrei Rădulescu consideră că evoluţia titlurilor BVB a fost mai slabă raportat cu piaţa per ansamblu (indicele BET a crescut cu aproximativ 20%, în timp ce indicele BET-C s-a apreciat cu circa 15%).
"Aş justifica subperformanţa titlurilor BVB, de la începutul anului până în prezent, comparativ cu piaţa per ansamblu, prin prisma unei evoluţii mai bune a celorlalte companii din indicii bursieri interni, în contextul unei ponderi mai mari în indici, dar şi a unor aprecieri mai importante ale acestora (de exemplu Fondul Proprietatea), ca urmare a subaprecierii, de la începutul anului, a climatului macro-bursier internaţional predominant favorabil, dar şi a potenţialului de dividende a acestor companii (pentru exercitiul financiar 2011)", apreciază domnia sa.
Pentru evoluţia titlurilor BVB în următoarele trimestre, Andrei Rădulescu previzioneză că acestea s-ar putea aprecia, cel puţin până la 35 de lei, în condiţia în care climatul macro-bursier internaţional se va menţine favorabil, iar SPO-urile anunţate la "Transelectrica" şi "Transgaz" se vor concretiza.
"Acţiunea BVB ar putea depăşi pragul de 37 de lei, în măsura în care se va concretiza şi IPO-ul Romgaz, nefiind exclus să testeze 40 de lei", apreciază domnia sa, adăugând: "Pe de altă parte, în situaţia în care climatul macro-bursier internaţional se va deteriora, caz în care probabil intenţiile statului de a lista pachete din mai multe societăţi nu se vor concretiza, acţiunea BVB ar putea să scadă sub pragul de 30 de lei".
Titlurile BVB au încheiat şedinţa de tranzacţionare, de ieri, în creştere cu 0,58%, la preţ de 32,59 lei/acţiune.