CONDUCEREA CFR MARFĂ:  "Nu suntem vinovaţi de pierderea contractului cu CE Oltenia"

Marinescu George
Ziarul BURSA #Companii / 28 ianuarie 2019

"Nu suntem vinovaţi de pierderea contractului cu CE Oltenia"

Conducerea SNTFM CFR Marfă SA susţine că toate informaţiile apărute cu privire la constatarea de către Corpul de control al Ministrului Trans­porturilor a unor nereguli ce au cauzat pierderea unui contract cu Complexul Energetic Oltenia, sunt eronate.

Conform unui comunicat trimis de CFR Marfă, Complexul Energetic Oltenia a organizat prin intermediul aplicaţiei electronice SEAP o licitaţie deschisă pentru încheierea unui acord cadru de servicii de transport feroviar de cărbune pe o durată de 36 de luni, respectiv încheierea de contracte subsecvente acordului cadru.

Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, aflat în control la sediul CFR Marfă, a verificat printre altele şi modul de ofertare pentru licitaţia mai sus amintită. Astfel, au fost puse la dispoziţia organelor de control documentele întocmite conform procedurilor interne aprobate de Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor, precum şi în conformitate cu legislaţia în domeniul achiziţiilor.

Conducerea CFR Marfă susţine că oferta depusă de companie a ţinut cont de încadrarea în bugetul alocat etapei de reofertare, în scădere faţă de bugetul alocat prin caietul de sarcini; acoperirea tuturor costurilor CFR Marfă, aferente transportului; diminuarea veniturilor CFR Marfă într-un procent cât mai mic; legislaţia în domeniul achiziţiilor şi al concurenţei neloiale.

În comunicatul CFR Marfă se arată: "Afirmaţia apărută în spaţiul public, conform căreia «..instituţia ar fi pierdut un posibil profit de peste 19 milioane de lei...» nu are o bază reală şi nici legală, fiind un mod de interpretare evident tendenţios. Menţionăm faptul că CFR Marfă este o societate comercială, cu capital integral de stat, care funcţionează pe o piaţă liberă, puternic concurenţială, fără a primi fonduri de la bugetul de stat. În acest context, piaţa este extrem de sensibilă la semnalele venite din partea acţionarilor şi a celorlalţi participanţi din domeniu, acestea influenţând negativ desfăşurarea în bune condiţii a activităţii (limitarea accesului la surse de finanţare, diminuarea capacităţii de negociere în cazul achiziţiilor de servicii/ încheierea unor contracte, etc.)".

Conducerea CFR Marfă susţine că astfel de informaţii apărute în spaţiul public aduc atingere imaginii companiei şi induc o stare de incertitudine în piaţă, ştiut fiind că societatea derulează contracte de transport cu parteneri care deţin un rol important în economie: OMV Petrom, Conpet Ploieşti, Azomureş Târgu Mureş, Alro Slatina sau Automobile Dacia.

Primele informaţii referitoare la situaţia contractului menţionat în comunicatul emis de conducerea CFR Marfă au fost furnizate în 22 noiembrie 2018, de fostul ministru al Transporturilor, Lucian Şova. Acesta susţinea că în documentul de control întocmit de inspectorii din cadrul Corpului de Control se arată că CFR Marfă ar fi pierdut un posibil profit în valoare de peste 19 milioane de lei, în urma unei licitaţii pentru transport de cărbune. Societatea CFR Marfă a participat la licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia având ca obiect transportul de cărbune. Comisia de licitaţie a prezentat o singură ofertă, potrivit documentelor puse la dispoziţia organelor de control, deşi putea să reoferteze, de mai multe ori, în interesul companiei. Conform declaraţiei lui Lucian Şova, inspectorii din cadrul Ministerului Transporturilor au considerat că, prin nereofertare, s-au creat premisele necesare adjudecării în favoarea contracandidatului companiei de stat. De aceea, Corpul de Control a transmis documentul organelor competente să evalueze dacă această acţiune reprezintă un prejudiciu pentru CFR Marfă.

Menţionăm că, în 22 noiembrie 2018, Ziarul BURSA a solicitat Ministerului Transporturilor să ne pună la dispoziţie raportul de control respectiv. Din păcate, documentul nu ne-a fost furnizat, reprezentanţii Biroului de presă din cadrul Ministerului Transporturilor susţinând că raportul a fost înaintat organelor de cercetare penală şi, din acest motiv, nu ne pot oferi mai multe detalii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Conducerea SNTFM CFR Marfă SA susţine că toate informaţiile apărute cu privire la constatarea de către Corpul de control al Ministrului Trans­porturilor a unor nereguli ce au cauzat pierderea unui contract cu Complexul Energetic Oltenia, sunt eronate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb