Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2) estimează pentru acest an un profit net de 54,8 milioane lei, sumă cu 46% mai redusă faţă de câştigul de anul trecut, de 101,3 milioane lei, în condiţiile în care încasările din dividende ar urma să scadă de nouă ori, anunţă Mediafax.
Câştigul din 2009 a fost influenţat semnificativ de vânzarea participaţiei SIF Moldova la Bancpost, pentru 12,7 milioane euro.
Pentru acest an, conducerea societăţii de investiţii financiare (SIF) a bugetat venituri de 125,3 milioane lei, cu 35% mai reduse comparativ cu valoarea din 2009, de 192,4 milioane lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii.
Dacă anul trecut, SIF Moldova a încasat dividende de 72 milioane lei, pentru acest an conducerea societăţii mizează pe dividende în sumă de numai 8 milioane lei. Valoarea dividendelor care ar putea fi încasate este, totodată, de cinci ori mai redusă faţă de estimările pentru anul trecut, de 40 milioane lei.
Cele cinci SIF-uri ar urma să nu mai primească în acest an dividende de la BCR, dacă în AGA va fi aprobată propunerea conducerii băncii cu privire la majorarea capitalului social cu 237,7 milioane lei, de la 792,4 milioane lei la 1,03 miliarde lei, prin încorporarea unei părţi din profitul net obţinut de bancă în 2009.
"Tendinţele de evoluţie a performanţelor în sistemul bancar pe termen mediu/lung, în condiţiile în care se confirmă o politică mai restrictivă de distribuire a profitului pentru dividende (veniturile de la băncile comerciale au constituit în ultimii ani ponderea principală a veniturilor din dividende), pot determina o posibilă dezinvestire din participaţiile la una sau mai multe bănci comerciale deţinute în portofoliu", se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii.
Pentru a compensa reducerea severă a veniturilor din dividende, SIF Moldova ar urma să fie mai activă la tranzacţionarea titlurilor din portofoliu, de unde ar putea obţine venituri de 104 milioane lei. Suma este cu 7% mai mare faţă de valoarea de anul trecut şi, totodată, depăşeşte triplul veniturilor estimate la începutul lui 2009.
Costurile SIF Moldova ar urma să scadă în acest an cu 27%, la 60,8 milioane lei, după ce anul trecut au însumat 84 milioane lei.
"Anul 2010 ar putea fi anul unei provocări majore pentru SIF Moldova în ceea ce priveşte capacitatea de a susţine financiar companiile din portofoliu aflate în situaţii dificile, ca urmare a creşterii gradului de îndatorare. Participările la majorările de capital social ar putea căpăta o pondere mult mai însemnată a programului de investiţii, spre deosebire de anii anteriori", se mai arată în bugetul societăţii.