Conducerea SIF Moldova estimează pentru acest an un profit în scădere cu 46%

(F.A.)
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2010

Consiliul de Administraţie al SIF Moldova (SIF2) estimează pentru acest an un profit net de 54,8 milioane lei, sumă cu 46% mai redusă faţă de câştigul de anul trecut, de 101,3 milioane lei, în condiţiile în care încasările din dividende ar urma să scadă de nouă ori, anunţă Mediafax.

Câştigul din 2009 a fost influenţat semnificativ de vânzarea participaţiei SIF Moldova la Bancpost, pentru 12,7 milioane euro.

Pentru acest an, conducerea societăţii de investiţii financiare (SIF) a bugetat venituri de 125,3 milioane lei, cu 35% mai reduse comparativ cu valoarea din 2009, de 192,4 milioane lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii.

Dacă anul trecut, SIF Moldova a încasat dividende de 72 milioane lei, pentru acest an conducerea societăţii mizează pe dividende în sumă de numai 8 milioane lei. Valoarea dividendelor care ar putea fi încasate este, totodată, de cinci ori mai redusă faţă de estimările pentru anul trecut, de 40 milioane lei.

Cele cinci SIF-uri ar urma să nu mai primească în acest an dividende de la BCR, dacă în AGA va fi aprobată propunerea conducerii băncii cu privire la majorarea capitalului social cu 237,7 milioane lei, de la 792,4 milioane lei la 1,03 miliarde lei, prin încorporarea unei părţi din profitul net obţinut de bancă în 2009.

"Tendinţele de evoluţie a performanţelor în sistemul bancar pe termen mediu/lung, în condiţiile în care se confirmă o politică mai restrictivă de distribuire a profitului pentru dividende (veniturile de la băncile comerciale au constituit în ultimii ani ponderea principală a veniturilor din dividende), pot determina o posibilă dezinvestire din participaţiile la una sau mai multe bănci comerciale deţinute în portofoliu", se arată în bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii.

Pentru a compensa reducerea severă a veniturilor din dividende, SIF Moldova ar urma să fie mai activă la tranzacţionarea titlurilor din portofoliu, de unde ar putea obţine venituri de 104 milioane lei. Suma este cu 7% mai mare faţă de valoarea de anul trecut şi, totodată, depăşeşte triplul veniturilor estimate la începutul lui 2009.

Costurile SIF Moldova ar urma să scadă în acest an cu 27%, la 60,8 milioane lei, după ce anul trecut au însumat 84 milioane lei.

"Anul 2010 ar putea fi anul unei provocări majore pentru SIF Moldova în ceea ce priveşte capacitatea de a susţine financiar companiile din portofoliu aflate în situaţii dificile, ca urmare a creşterii gradului de îndatorare. Participările la majorările de capital social ar putea căpăta o pondere mult mai însemnată a programului de investiţii, spre deosebire de anii anteriori", se mai arată în bugetul societăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb