CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ | IONEL ARION, PREŞEDINTELE PRO AGRO: "Piaţa cerealelor este manipulată de marii traderi"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 14 octombrie 2022

Ionel Arion

Ionel Arion

Accesul la finanţare şi lipsa accesului la piaţă (atât la piaţa naţională, cât şi pe pieţele internaţionale) sunt două probleme ale domeniului agricol şi industriei alimentare, spune Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro. "O provocare foarte mare este şi faptul că avem circa 30% din ceea ce înseamnă fermieri în UE. Este o cifră enormă. Nu putem lucra cu un număr aşa mare de fermieri, pentru că nu avem rentabilitate. Din cele circa 30.000 de persoane juridice din domeniu, doar 17.000 erau anul trecut bancabile, adică puteau accesa un credit, dintre care 11.000 aveau deja cel puţin un credit şi câteva procente bune din aceştia aveau dificultăţi în a rambursa la zi aceste finanţări şi aveau nevoie de refinanţare", a subliniat domnul Arion, precizând că probleme foarte mari sunt în domeniul zootehniei. Ionel Arion a menţionat: "O mare provocare este ce se întâmplă azi în industria laptelui. Costurile pe producţia de lapte au crescut atât de mult încât fermele nu pot ţine pasul să negocieze o aprovizionare pe un produs pentru că, a doua zi, când ar trebui să se facă livrarea, preţurile au explodat din nou. Faptul că acum avem foarte mult tranzit de cereale pe teritoriul României şi sectoare întregi de prelucrare refuză să prelucreze cerealele din România, preferându-le pe cele din Ucraina, care nu au aceleaşi costuri şi aceleaşi standarde de calitate, face ca anumite lanţuri de aprovizionare din România să fie total blocate".

Ionel Arion mai consideră, printre altele, că piaţa este manipulată: "O piaţă nu este liberă atunci când există monopol. Piaţa cerealelor este manipulată de marii traderi în proporţie destul de mare. Foarte puţini dintre noi ajung să poarte o negociere corectă şi să-şi pună în valoare cu adevărat produsele pe care le au la preţul de cost".

O altă problemă a domeniului este diferenţa dintre preţul cu care fermierii îşi vând produsele şi preţul final, de la raft, mai atrage atenţia şeful Pro Agro, arătând: "Laptele în retail ajunge şi la 8-10 lei litrul, în condiţiile în care fermierul primeşte 1,7-1,8 lei. De asemenea, fermierii recoltează floarea soarelui şi o scot la vânzare cu 2,40 lei, iar uleiul de floarea soarelui a ajuns să coste 14 lei. Este foarte mult şi consumatorul din România nu va putea să cumpere aceste produse. Vom ajunge să consumăm produse la standarde mult mai scăzute decât ceea ce consumă un cetăţean din UE".

În opinia specialistului, pentru a iesi din această criză şi din acest blocaj, ar trebui ca decidentul public să se aplece mai mult asupra domeniului. Totodată, trebuie făcuţi paşi pe repede înainte pe adoptarea legislaţiei: "Cred că România ar trebui să facă paşi foarte mari în ceea ce priveşte participarea la decizia europeană. Noi tot timpul aşteptăm ca Bruxelles-ul să decidă şi noi să implementăm, dar va trebui să ne implicăm şi să ne impunem în stabilirea viitoarei Politici Agricole Comune. Vom avea, din 2023, fermieri care vor primi un cuantum al subvenţiei foarte mult diminuat, pentru că acele provocări pe climă şi mediu obligatorii pentru statul membru, dar nu şi pentru fermieri, de fapt vor lovi fermierii. În coşul veniturilor fermierilor subvenţia va fi mult mai mică decât în anii trecuţi, ca urmare a devalorizării banilor. Un litru de motorină acum un an era 4,52 lei şi aveam o subvenţie de 1,5 lei, acum este 9 lei şi avem aceeaşi subvenţie de 1,5 lei. De fapt, această subvenţie este o compensare a accizei".

Nu în ultimul rând, Ionel Arion subliniază că tot ceea ce se întâmplă pe asigurare în domeniul agricol este din ce în ce mai restrâns. Faptul că mai multe societăţi aleg să nu mai ofere aceste servicii în domeniu este descurajant, apreciază acesta, adăugând: "Nu putem gestiona aceste riscuri, iar legislaţia este lacunară şi legislativul nu înţelege necesitatea legiferării acestui sistem de management al riscului. Cred că actualul ministru al agriculturii este al treilea ministru căruia îi expunem modelul pe care l-am preluat din afară în acest segment şi pe care l-am putea urma. (...) Este foarte mult de redus din birocraţie".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un kg de grau acum un an era 0,98 lei, acum este 1.5 lei

    Nu cred...piete manipulate in Romania? Nu se poate (sa nu fie toate manipulate).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb