CEC Bank funcţionează din 2005 ca bancă comercială, iar de atunci a reuşit să obţină o cotă de piaţă de 7,6%, afirmă Doina Topală, director al Direcţiei IMM din cadrul instituţiei creditoare, menţionând: "Am ajuns aici având creditul bancar drept component principal al activului bilanţier. Am căutat să cuprindem în sfera de creditare agenţi economici din toate ramurile de activitate, dar în pricipal din agricultură şi din domeniile conexe acesteia, dorind să fructificăm cea mai mare reţea de unităţi teritoriale pe care o are banca - 1.026, din care jumătate sunt situate în mediu rural".
CEC Bank a acordat finanţări de 2,1 miliarde de lei pe segmentul agricol în anul 2018, iar în primele şapte luni din anul curent, cifra a crescut cu 22%, ajungând la 2,6 miliarde de lei, conform doamnei Doina Topală.
Domnia sa a mai afirmat: "Am promovat produse flexibile, adaptate mereu nevoilor pieţei. Business-ul agricol a avut o traiectorie ascendentă în CEC Bank, în ultimii ani, chiar şi în perioada de criză, atunci când mediul de afaceri era incert, impredictibil".
Reprezentantul CEC Bank a menţionat că această bancă este singura din ţara noastră care are un produs de finanţare a achiziţiilor de terenuri agricole pe o perioadă de 20 de ani. Doamna Topală a precizat că împrumutul este oferit pe această perioadă doar dacă e garantat cu alte imobile sau terenuri aflate în proprietatea împrumutatului.
"Dacă trebuie să ne ajutăm şi de garanţia FNGCIMM, atunci perioada de creditare se reduce la zece ani", a punctat doamna Topală.
În virtutea parteneriatului pe care îl are cu Fondul European de Investiţii, CEC Bank oferă şi alte facilităţi, cum este garanţia COSME, garanţie de portofoliu, care nu se comisionează. Aceste credite se acordă clienţilor cu performanţă bună.
Doina Topală a precizat că, pe segmentul agricol, CEC Bank mai oferă un produs dedicat pentru achiziţia de teren. Acesta este acordat pe o perioadă de 15 ani, pentru fermierii care deţin teren, iar terenul care există deja în proprietatea acestora împreună cu cel care va fi cumpărat nu trebuie să depăşească (în total) limita de 750 ha. Aportul propriu al fermierului la aceste investiţii este de numai 5%, banca putând finanţa 95% din valoarea totală a proiectului, inclusiv TVA.
"Pentru fermierii care au nevoie de capital de lucru putem să oferim finanţări de până la 3 milioane de euro, în echivalent lei, iar pentru investiţii agricole acordăm credite pe o perioadă până la 7 ani", a mai spus doamna Topală.
Pentru aceste finanţări acordate în baza OUG 43, CEC Bank percepe o dobândă de numai 1,95 pp marjă, adăugate la ROBOR la 6 luni, indiferent de clasa de performanţă financiară a fermierului.
Pentru capital de lucru CEC Bank poate acorda linii de credit pe o perioadă de 60 de luni în cadrul unei promoţii pe care banca o are până la sfârşitul acestui an, clienţii fermieri având astfel confortul unor sume pe o perioadă lungă de timp, cu posibilitatea prelungirii acesteia pe noi perioade similare.