Cererea de mediere a crescut substanţial, după data de 15 februarie 2013, când a intrat în vigoare noul Cod de Procedură Civilă care prevede, printre altele, obligaţia judecătorului de a îndruma părţile din proces să utilizeze procedura medierii, acestea fiind obligate, de la jumătatea acestei luni, să meargă la o şedinţă de informare despre mediere.
Solicitările din domeniul medierii s-au înmulţit în special pe segmentul business, potrivit lui Zeno Şuştac, vicepreşedintele Consiliului de Mediere, care a precizat că foarte multe societăţi comerciale au început să apeleze la mediere fără să fie obligate. Acest lucru se datorează şi popularizării medierii, care conduce atât la acceptarea medierii, cât şi la cunoaşterea avantajelor acestei proceduri, a mai spus domnia sa.
"Cred că, în toamnă, vom avea câteva zeci de mii de medieri. Văd un mare potenţial al medierii pe termen scurt şi mediu. De acum înainte, vom începe cu motoarele turate peste relanti, să facem ceva în acest domeniu şi să culegem roadele".
Termenele de judecată date de instanţă, care sunt de ordinul lunilor, reprezintă o problemă în cadrul procesului de mediere, opinează domnul Şuştac.
Domnia sa apreciază că dacă 10-15% din cauze ar fi rezolvate prin mediere, 470 de milioane de euro ar putea rămâne, anual, la bugetul de stat.
Zeno Şuştac a subliniat că, în cadrul unei conferinţe de profil care a avut loc la Bruxelles, a fost concurată concluzia potrivit căreia medierea este o soluţie de luat în calcul de fiecare justiţiabil din statele membre UE, cu beneficii atât pentru potenţialii justiţiabili, cât şi pentru stat, dar nu numai.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adi în data de 27.02.2013, 08:50)
eu vad o mare lipsa de bani pt. mediere dl. ghetea...dvs. nu?