CONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" Marius Humelnicu, senator: "Trebuie să creştem competenţele digitale ale tuturor cetăţenilor"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 12 iulie 2023

Marius Humelnicu, senator: "Trebuie să creştem competenţele digitale ale tuturor cetăţenilor"

Deşi odată cu instalarea la Bucureşti a Centrului European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice ţara noastră a devenit un hub digital, în continuare ne confruntăm cu mari probleme privind lipsa competenţelor digitale ale cetăţenilor şi ale funcţionari publici, a afirmat Marius Humelnicu, preşedintele Comisiei pentru Comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială din Senatul României.

"Suntem un hub digital. Faptul că avem Agenţia Europeană de Cyber Security în România, că avem experţi foarte buni în IT&C, reprezintă un plus. Din păcate, suntem pe ultimul loc în indicele DESI şi asta înseamnă că trebuie să creştem competenţele digitale ale tuturor cetăţenilor pentru o dezvoltare armonioasa a României. Avem nevoie de parteneriatul mediului privat, pentru acest mediu înţelege cel mai bine momentul privind dezvoltarea domeniului digital, dar şi pentru implementarea proiectelor. Avem nevoie de creşterea competenţelor digitale a fiecărui participant la acel proiect. Din păcate, e o diferenţă, un gap, între rural şi urban; dacă noi în mediul urban ne adaptăm mai uşor, în comune şi sate e o diferenţă uriaşă între ce spunem aici şi ce se întâmplă acolo", a spus senatorul Marius Humelnicu.

În ceea ce priveşte competenţele digitale, domnul Humelnicu a menţionat că parlamentarii PSD au avut trei amendamente la legile educaţiei naţionale legate de educaţia cibernetică şi de creşterea competenţelor digitale în zona universitară, dar aceste amendamente nu au trecut la vot. Cu toate acestea senatorul Marius Humelnicu speră ca amendamentele respective să se găsească în normele de aplicare ale legilor educaţiei naţionale, deoarece în opinia sa, atunci când vorbim despre competenţe digitale, trebuie să începem educaţia privind aceste competenţe încă de la clasa zero.

Preşedintele Comisiei pentru Comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială din Senatul României a precizat că, din punct de vedere legislativ, nu există nicio piedică pentru implementarea tuturor proiectelor de digitalizare din ţara noastră.

"Cred că legislativ am făcut paşi importanţi: legea 5G, Codul comunicaţiilor, legea interoperabilităţii, cloudul guvernamental, iar acum în ultima săptămână avem un proiect de lege privind semnătura electronică, pentru că orice discutăm despre abrogarea dosarului cu şină sau despre relaţia cu instituţiile statului, ne arată că ne trebuie o semnătură electronică, calificată, un sigiliu electronic, o marcă digitalăa, ca o semnătură olografă. Când vom avea aceste lucruri, vom putea spune că ne digitalizăm", a spus Marius Humelnicu, care a arătat că este nevoie şi de interconectarea între judeţe, pentru ca actele să fie semnate electronic şi nu se mai vorbească despre foi, ci despre IT şi format electronic.

Preşedintele Comisiei pentru Comunicaţii, tehnologia informaţiei şi inteligenţă artificială din Senatul României s-a referit şi la informaţiile din ultimele zile privind intenţia guvernului Ciolacu de a anula facilităţile fiscale acordate sectoarelor IT, construcţii şi agricultură, deoarece anularea acestor facilităţi ar reprezenta un jalon din reforma fiscală prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"PSD susţine păstrarea facilităţilor fiscale în IT&C pentru accelerarea digitalizării României. Nu poţi să schimbi regulile jocului în timpul jocului. Nu poţi ca un astfel de domeniu ce ne va duce în fruntea Europei să îl perturbi cu reducerea facilităţilor acordate. Nu suntem şi nu vom fi pentru reducerea sau eliminarea facilităţilor fiscale în domeniul IT. Odată ce vedem că acest domeniu funcţionează, cum funcţionează şi în agricultură, construcţii şi energie, nu vom fi de acord cu scoaterea acestor facilităţi. În acest moment IT&C are o contribuţie de 9 miliarde euro la Produsul Intern Brut, cu o creştere ce poate ajunge în următorii ani la 12 miliarde euro. De aceea, nu suntem de acord cu reducerea facilităţilor fiscale acordate", a declarat Marius Humelnicu.

Senatorul social-democrat a precizat că o colectare mai bună a taxei pe valoarea adăugată va aduce resursele financiare la bugetul de stat necesare pentru toate cheltuielile bugetare, inclusiv pentru realizarea investiţiilor dorite de Guvern.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. un fotbalist oarecare ajuns senator....locomotiva Europei sintem....grajdurile UE.

    1. In privinta competentelor, nu numai a celor digitale ci a tuturor, trebuie sa inceapa cu ei pentru ca ei sunt cei mai lisiti de competente.

      Au ajuns incompetentii sa dea lectii si sfaturi populatiei despre formarea competentelor! 

    Trebuie sa cresteti competentele digitale ale tuturor cetatenilor? Ale tuturor? Si ale pensionarilor cu varste de 80 de ani? Si cum faceti asta (pentru mai bine de 10 milioane)? Vorbiti ca sa va aflati in treaba. Vorbe, vorbe fara acoperire.

    Si ce facem cu analfabetii si analfabetii functionali ??!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb