CONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" Stere Farmache, FRC: "Observăm tot mai mulţi antreprenori care accesează finanţări"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 12 iulie 2023

Stere Farmache, FRC: "Observăm tot mai mulţi antreprenori care accesează finanţări"

"FRC trebuie privit ca un partener pentru întreprinzători" "IMM Inovation - un program pentru sprijinirea digitalizării IMM-urilor"

Fondul Român de Contragarantare (FRC) gestionează în prezent un program adresat IMM-urilor, un program de garanţii în nume şi cont stat, denumit IMM Inovation, prin care se sprijină accesul la finanţare al acestor companii, spune Stere Farmache, preşedintele directoratului FRC, menţionând că digitalizarea este componenta principală pe care IMM-urile o pot accesa prin acest program.

Stere Farmache afirmă: "Acest program, dincolo de faptul că ţinteşte o zonă prioritară pentru Europa şi pentru România, are componente importante, precum reducerea costului finanţării, şi anume: garanţiile pe care noi le acordăm pentru accesarea de credite de investiţii şi pentru capital de lucru sunt până la 90% din valoarea împrumutului. În plus, IMM-urile beneficiează de un ajutor al statului prin schemele de ajutor de stat aprobate de Comisia Europeană, scheme care, în termeni financiari, se traduc prin dobânda subvenţionată timp de 12 luni, comisioane de garantare, de risc şi de administrare, respectiv speze bancare suportate pe toată durata creditului".

Stere Farmache subliniază: "FRC trebuie privit ca un partener pentru întreprinzători, care ajută accesarea finanţării şi reduce costul acesteia. În ultima perioadă observăm tot mai mulţi antreprenori care accesează finanţări, chiar dacă sunt companii de dimensiuni mai mici".

Conform oficialului FRC, creditul pe care îl poate accesa un IMM pentru digitalizare are două componente: o parte pentru investiţii, care poate ajunge la 10 milioane de lei, şi o parte pentru capital de lucru - până la 5 milioane de lei. Durata creditului este de şase ani pentru investiţii şi de trei ani pentru capital de lucru. Stere Farmache subliniază: "Digitalizarea unui IMM beneficiază, astfel, de nişte avantaje: IMM-urile pot accesa aceste finanţări, iar nivelul garanţiilor pe care le putem acorda, la nivelul întregii ţări, este de 760 de milioane de lei, adică 90% din valoarea finanţării ce poate fi accesată de IMM-uri, care poate fi de 800-900 de milioane lei. Cred că, în clipa de faţă, este nevoie de o coordonare mai bună între finanţatori, garantori şi agenţiile guvernamentale care gestionează aceste programe de digitalizare în vederea creşterii efectului pozitiv asupra IMM-urilor şi a sporirii accesului la finanţare. Dincolo de digitalizarea în sine, care înseamnă hard, soft şi tot ce este legat de aceste proiecte, se finanţează toate cheltuielile ce au legătură cu investiţia în hard, soft, chiar şi cu achiziţia unei clădiri ce îşi propune să găzduiască echipamente (hard) ori cu promovarea la export a unor produse din domeniul digitalizării şi alte domenii".

FRC este o instituţie financiară specializată în procesul de garantare şi contragarantare a creditelor pe care un IMM le poate accesa de la o instituţie financiar-bancară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb