Avem o resursă IT extraordinară, avem specialişti IT şi companii de IT care produc şi inovează, şi oameni foarte bine pregătiţi în domeniu, dar aceştia nu se află în administraţia publică, spune Virgilius Stănciulescu, directorul Direcţiei IT şi Protecţia Datelor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Oficialul ANCOM subliniază: "Aceştia trebuie atraşi în administraţia publică. Este foarte important să apară această categorie de analişti de business pentru administraţia publică, pentru că sunt nişte procese specifice în domeniu. IT-iştii cunosc foarte bine tehnologie, dar este foarte important să cunoască şi ce înseamnă administraţia publică. Este un specific aparte, iar dacă este să realizăm inovarea în administraţia publică şi să oferim servicii digitale, acestea nu trebuie să transpună actuala birocraţie. Aşa-numitele procese de business nu trebuie să replice procesele pe hârtie, astfel încât lucrurile să devină simple şi clare".
• "Avem o infrastructură foarte bună pentru procesul de digitalizare"
Virgilius Stănciulescu aminteşte că prin licitaţia de spectru au fost atribuite benzile de frecvenţă pentru noua generaţie de reţele 5G "care permit o dezvoltare extraordinară". Oficialul ANCOM adaugă: "Vom avea latenţe scăzute - ceea ce permite dezvoltarea sistemelor IOT -, debite foarte mari, viteze de procesare foarte mari. Asta înseamnă că avem o infrastructură foarte bună pentru procesul de digitalizare. Dar, având în vedere că vrem să ne mutăm în servicii online, ne punem şi problema rezilienţei, a capacităţii unei instituţii sau a întregului ecosistem instituţional de a-şi reveni după incidente. Cât timp o instituţie îşi asigură rezilienţa digitală înseamnă că are capacitatea de a menţine continuitatea. Este nevoie de planuri de rezilienţă exersate astfel încât, în momentul în care apar probleme, lucrurile să fie foarte rapid rezolvate şi să nu se simtă sincopa de activitate".
Virgilius Stănciulescu mai declară: "Vitezele crescute şi latenţele scăzute aduc o nouă perspectivă în dezvoltarea de aplicaţii pe noua generaţie de reţele. Unii dezvoltatori chiar apreciază că în acest moment nici nu am identificat cu adevărat posibilităţile aproape uriaşe din punctul de vedere al utilizării la maxim a noii generaţii de reţele, drept pentru care este loc de inovare. Ne putem aştepta la aplicaţii în domeniile de e-sănătate şi industrie, spre exemplu".
Reprezentantul ANCOM menţionează, însă, că toate acestea vin la pachet cu provocări în zona de securitate, întrucât creşte suprafaţa de atac, dar şi nivelul infrastructurii de pe care s-ar putea lansa atacuri. "Provocările de securitate cresc, iar nouă nu ne rămâne decât să ne adaptăm la timpii de reacţie", conchide Virgilius Stănciulescu.
Virgilius Stănciulescu: "La ANCOM se lucrează cu tehnologii foarte moderne, intern suntem digitalizaţi aproape complet. Suntem orientaţi către oferirea de servicii în format electronic".