CONFERINŢA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / DUMITRU CHISĂLIŢĂ, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ENERGIA INTELIGENTĂ: "Tranziţia energetică se află în impas"

Sabin S. Brandiburu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 octombrie 2022

Dumitru Chisăliţă

Dumitru Chisăliţă

Procesul de tranziţie energetică, pornit la nivel european, trebuie continuat şi menţinut într-un prim plan al strategiilor energetice, deşi, în acest moment, se află într-un impas, este de părere Dumitru Chisăliţă, Pre­şedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Potrivit acestuia, sistemul energetic necesită o atenţie sporită şi nu poate fi neglijat, datorită faptului că acest sistem necesită timpi mari de pregătire.

"Europa a plecat în urmă cu câţiva ani într-o foarte puternică idee de tranziţie energetică, din considerente de mediu şi de resurse. Ideea este că s-a demarat această acţiune de tranziţie energetică, iar în momentul de faţă ne aflăm într-un mare impas. Am suspendat aceste tranziţii energetice. Problemele de zi cu zi ne-au făcut să uităm aceste idei. Aceste tranziţii, odată începute, trebuie să fie continuate. Sistemul energetic nu este un sistem pe care să îl poţi lasă de pe o zi pe altă. Ai nevoie de timp ca să îl pregăteşti. Trebuie să continuăm aceste tranziţii energetice", afirmă Chisăliţă.

De asemenea, acesta a atras atenţia că, în această perioadă de tranziţie, criminalitatea energetică, un fenomen apărut în urmă cu mai multe decenii, se va adapta la situaţia actuală şi va căpăta o formă de criminalitate cibernetică asociată noilor tehnologii din industria energetică. Acesta e de părere că energia trebuie să se concentreze şi asupra securităţii, pe măsură ce se produce tranziţia.

"O altă problemă cu care ne confruntăm acum este criminalitatea energetică. Acest tip de criminalitate a cuprins toate ţările, toate continentele. Din acest punct de vedere, consider că tranziţiile energetice trebuie să meargă mai departe, luând în considerare dependenţa de numărul redus de resurse şi dependenţa de un canal mare de aprovizionare cu energie raportat la consumul total al Europei , dar şi criminalitatile energetice care, în viitor, se vor muta în zona cibernetică. De aceea, tranziţiile energetice trebuie să meargă către un mix energetic securizat", afirmă preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Dumitru Chisăliţă este de părere că, pe viitor, producţia energetică trebuie să ia în calcul unităţile de producţie energetică sustenabile precum microhidrocentralele, reactoarele nucleare, în special cele de tip SMR, precum şi cogenerarea. Potrivit acestuia, microhidrocentralele pot, de asemenea, să combată şi fenomenele naturale extreme produse de schimbările climatice şi pot acţiona şi ca o rezervă de apă pentru perioadele de secetă.

"Microhidrocentralele reprezintă un element de producţie energetică spre care trebuie să ne îndreptăm. Schimbările climatice prin care trecem acum ne aduc într-o serie de ipostaze păguboase pentru societate. De aceea, trebuie să discutăm despre amenajarea a cât mai multor râuri, pâraie, torenţi care să blocheze descărcările masive de apă şi care să prevină toate situaţiile neplăcute pe care le-am experimentat în ultima vreme dar care să reprezinte şi o rezervă de apă pentru perioadele de seceta. De asemenea, energia nucleară este un alt tip de energie către care trebuie să ne îndreptăm. La final, cogenerarea este o a treia metodă de producţie spre care trebuie să ne concentrăm. Trebuie să întelegem că energia electrică este esenţială pentru păstrarea prosperităţii în societate", a conchis Dumitru Chisăliţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mar victorie ptr.energia verde,

    redeschiderea mineleor de carbune cu centralele aferente 

    din germania,polonia...etc.si tancherele ECHO care transporta

    gazul LNG din USA,fara sa polueze de loc  

    1. Americanii transporta gazul spre Europa in corabii cu panze care nu polueaza.

      Scuze de lipsa mea de informatii

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb