CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE - EDIŢIA A VII-A Ministerul Agriculturii şi ASLR vor stabili o procedură unitară pentru proiectele cu finanţare europeană

A.V.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 23 iunie 2015

Ministerul Agriculturii şi ASLR vor stabili o procedură unitară pentru proiectele cu finanţare europeană

George Turtoi, secretar de stat, MADR: "Lipsa cofinanţării din partea beneficiarilor, problemă în atragerea fondurilor europene"

Ministerul Agriculturii va organiza, zilele viitoare, întâlniri cu reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor de Leasing din România (ASLR) pentru stabilirea unei proceduri unitare de verificare şi acordare a finanţărilor în leasing, în vederea participării companiilor de profil la cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene din agricultură, a declarat George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Întâlnirea vine după ce Comisia Europeană a aprobat acordarea de cofinanţări în leasing pentru proiectele care beneficiază de fonduri europene, a căror durată să se extindă şi pe perioada de monitorizare a proiectelor.

"Săptămâna aceasta, vom avea întâlnire cu Asociaţia Societăţilor de Leasing, cu care sper să reuşim să găsim o procedură unitară de verificare şi de acordare a leasingului. După finalizarea acestei proceduri se va activa posibilitatea de achiziţionare în leasing pe toate măsurile de finanţare", a declarat demnitarul.

Instituţiile financiare nebancare, inclusiv companiile de leasing, vor putea să acorde cofinanţări pentru proiectele din domeniul agriculturii care beneficiază de fonduri europene în programul 2014 - 2020.

George Turtoi a subliniat că, până acum, cofinanţarea în sistem leasing avea dezavantajul unei durate scurte a contractului, de maximum doi ani, cât reprezintă faza de implementare a proiectului. În acest context, reprezentanţii companiilor de leasing i-au solicitat ministerului ca perioada contractuală să fie extinsă şi pe timpul monitorizării proiectului, care poate ajunge la 4 - 5 ani, astfel încât dreptul de proprietate să fie transferat la finalul acesteia.

Pe de altă parte, George Turtoi a afirmat că Ministerul Agriculturii mai are timp până în septembrie să convingă Comisia Europeană să prelungească cu şase luni perioada de rambursare a plăţilor pentru proiectele de dezvoltare rurală din cadrul PNDR 2007-2013, solicitare respinsă anterior de Executivul european.

"I-am solicitat Comisiei Europene o prelungire cu şase luni pentru ca absorbţia fondurilor să ajungă la 100%. Nu numai noi am cerut acest lucru, ci 17 state. Ni se pare foarte ciudat că a fost respinsă de Comisie solicitarea. Dar în continuare purtăm tratative, pentru ca, până în septembrie, dacă va fi convinsă Comisia Europeană, să se poată modifica legislaţia, respectiv să se poată prelungi partea de plată cu şase luni", a spus domnul Turtoi.

Gradul de absorbţie pe zona Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este, în prezent, de aproximativ 85%, cu o plată către beneficiari de 7,53 miliarde de euro, a declarat George Turtoi, adăugând că pe segmentul fondurilor pentru garantare în agricultură, rata de absorbţie este de 97%, iar plata către beneficiari de 7,58 miliarde de euro.

"Sperăm să reuşim să depăşim absorbţia de 90%, să ne îndreptăm către 100%", a menţionat domnul Turtoi.

Domnia sa a precizat că, pe parcursul derulării PNDR, autorităţile au constatat trei mari probleme care au creat dezangajări de sume şi blocaje în plăţile către beneficiari.

Conform domnului Turtoi, în 99% din cazurile de proiecte anulate cauza a fost lipsa cofinanţării din partea beneficiarilor privaţi.

"Din cauza crizei economice, foarte mulţi beneficiari nu au mai avut banii necesari cofinanţării, aşa cum s-au angajat la iniţierea protectului", a atras atenţia oficialul din minister.

Potrivit lui George Turtoi, partea de achiziţii private şi publice a creat probleme la implementare, însă acestea au fost reglate. Spre exemplu, a spus domnia sa, în domeniul achiziţiilor publice, în multe proiecte nu era realist termenul prevăzut de proiect.

Totodată, în proiecte apar condiţii artificiale, potrivit domnului Turtoi. "Dacă un beneficiar nu îndeplinea condiţiile în mod natural, atunci crea condiţii artificiale ca să facă proiectul eligibil", a menţionat domnia sa.

Proiectele de investiţii cu fonduri europene pentru agricultură din exerciţiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate până la finele anului curent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb