CONFERINTA FONDURILE EUROPENE - EDITIA A VIII-A/GABRIEL FRIPTU, MINISTERUL DEZVOLTĂRII: "În noul program vom discuta de elemente calitative"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 1 iulie 2016

"În noul program vom discuta de elemente calitative"

Abordarea în cadrul noului program bugetar va fi diferită faţă de cea din perioada 2007-2013, ne-a spus Gabriel Friptu, Director General, Direcţia Generală Programe Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Domnia sa ne-a declarat: "În general, lumea discută de gradul de absorbţie. Probabil că în noul program vom discuta de elemente calitative, pentru că ne interesează mai mult impactul decât să absorbim toţi banii. Circa toate programele sunt construite pe orientarea către rezultat, către impact. Veţi observa o concentrare mai mare a fondurilor pe anumite subiecte de interes şi veţi găsi o abordare integrată, care, din păcate, în 2007-2013, a lipsit, cu cele două componente - o abordare integrată între programe (de exemplu între POR şi capitalul uman) şi o abordare integrată la nivelul proiectelor propuse de beneficiari".

În 2007-2013 toată lumea s-a uitat la capacitatea administrativă a sistemului de management şi control, apreciază domnul Friptu, menţionând: "Lumea uită că cel care cheltuie este beneficiarul". În acest context, în perioada următoare vom observa o orientare mai clară către sprijinul pentru beneficiar, pentru ca acesta din urmă să-şi asigure acea capacitate administrativă "din care derivă probabil marile semne de întrebare sau semne negative din 2007-2013: achiziţii publice, calitatea documentaţiilor şi acţiunea proactivă în perioada de implementare".

Bugetul 2014-2020 se întinde, de fapt, din 2015 - anul în care au fost realocaţi banii din 2014 - până în 2023 - când se va închide alocarea fondurilor, ne-a explicat domnul Friptu.

Referitor la stadiul depunerii proiectetlor pe noul buget european, domnia sa ne-a precizat: "Au început să fie lansate ghiduri. Până acum, POR are circa 31% din buget deja lansat pentru depunere de proiecte. Sunt solicitări, pentru că această perioadă de pregătire a ghidurilor ne-a oferit şi ocazia unei legături mai strânse cu economia reală. Consultările au fost destul de ample - numai pe zona de microîntreprinderi am primit peste 1000 de comentarii şi solicitări de clarificări -, iar forma ghidului actual este mult mai clară şi mai simplu de urmărit pentru beneficiar, comparativ cu forma iniţială.

Până la finalul anului, POR îşi propune să lanseze cel puţin 60% din buget, astfel încât să începem să semnăm şi contracte de finanţare".

Gabriel Friptu a mai menţionat, ieri, că există o schemă de finanţare adresată incubatoarelor de afaceri, până la finalul anului în curs urmând să fie lansat ghidul de sprijin.

În perioada 2007-2013 au fost depuse foarte multe proiecte, problema nefiind că beneficiarul român nu ştie să facă proiecte, ci cât de bine reuşesc autorităţile să lucreze cu beneficiarii ca să şi cheltuie banii, ne-a mai spus domnul Friptu, precizând că este foarte greu să fie făcută o prioritizare a nevoilor pe POR, pentru că aceste nevoi sunt mult mai mari decât poate programul să finanţeze.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb