CONFERINŢA FONDURILE EUROPENE / STERE FARMACHE, FRC: "IMM-urile ar trebui să combine fondurile UE cu cele private"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 2 noiembrie 2018

"IMM-urile ar trebui să combine fondurile UE cu cele private"

Unele întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) ar avea şanse mult mai mari la finanţare dacă s-ar lista pe piaţa de capital, este de părere Stere Farmache, preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRC). Domnia sa a precizat: "Bursa de Valori Bucureşti are şi un sector pentru IMM-uri, unde nu sunt cerinţe de capitalizare şi unde sunt încurajate business-urile care ar fi interesante pentru investitori. IMM-urile care s-ar lista la Bursă ar beneficia şi de avantajele recunoaşterii de către cei de pe piaţa de capital şi, astfel, îşi pot spori fondurile şi investiţiile accesate". Potrivit domnului Farmache, alte state practică deja acest lucru, combinând fondurile UE cu cele private.

Printre altele, preşedintele directoratului FRC a menţionat: "O parte din fondurile europene ajung la IMM-uri. Cred că toate statele recunosc rolul esenţial pe care îl are sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii în dezvoltarea unei ţări, fiind coloana vertebrală a economiei. Desigur că, pe lângă IMM, mai sunt şi marile companii, care primesc fonduri europene. Însă trebuie să facem o diferenţă între acestea din urmă şi întreprinderi. În timp ce o companie mare are personal, expertiză, oameni calificaţi, o firmă mică are doar o persoană sau un grup de persoane cu spirit antreprenorial, iar de la spiritul antreprenorial şi până la a reuşi să obţii finanţare este cale lungă".

În opinia lui Stere Farmache, ţara noastră este abia la început de drum în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene şi acest lucru nu este din cauza birocraţiei, ci a normelor, a procedurilor etc.: "Cred că sunt prea puţini oameni care se pricep să atragă fonduri europene şi aceştia sunt prea puţin cunoscuţi".

Rolul sistemului financiar-bancar în creşterea gradului de absorbţie a fondurilor UE s-a majorat, dar nu suntem acolo unde ar trebui să fim, a mai spus domnia sa, considerând că este o idee bună aceea de prefinanţare cu 100% a proiectelor cu valoare mai mică de 200.000 de euro.

FRC face parte din acest sistem financiar-bancar, prin contragaranţiile oferite. Fondul Român de Contragarantare este o societate deţinută de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice (68%) şi de către Fundaţia Post-Privatizare (32%), care are ca obiect principal de activitate contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de specialitate pentru creditele de finanţare obţinute de IMM-uri.

De asemenea, FRC poate emite garanţii în numele şi contul statului, realizând operaţiuni de analiză şi acordare a garanţiilor în cadrul programelor guvernamentale, primul dintre acestea fiind "Investeşte în tine", lansat recent.

În cadrul acestui program, beneficiarii pot contracta împrumuturi cu o valoare de maximum 60.000 de lei. Este vorba despre un credit standard de 40.000 lei, dacă aplicantul nu este angajat, şi despre o suplimentare de 20.000 lei, în condiţiile inserţiei pe piata forţei de muncă a acestuia. Acest credit este garantat în proporţie de 80% de către stat, cu un comision de 0,49% pe o perioadă de maximum zece ani, conform domnului Farmache.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb