CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ DE DIALOG PUBLIC-PRIVAT / CĂTĂLIN ZETU, BIROUL DE INVESTIGARE A INFRACŢIUNILOR ÎMPOTRIVA SISTEMELOR INFORMATICE: "Activitatea infracţională în mediul online este prolifică"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 5 iunie 2019

Cătălin Zetu

Cătălin Zetu

Criminalitatea informatică este considerată, în ţara noastră, o infracţiune gravă şi este în organigrama Inspectoratului General al Poliţie Române (IGPR) , sub Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) , a afirmat Cătălin Zetu, inspectorul princial, şeful biroului de investigare a infracţiunilor împotriva sistemelor informatice, DCCO.

Combaterea infracţiunilor şi fraudelor de pe internet ca pornografia infantilă, atacurile informatice şi percheziţiile informatice intră în atribuţia IGPR. Potrivit domnului Cătălin Zetu, birourile IGPR specializate pe acest domeniu au un volum foarte mare de muncă ceea ce denotă că activitatea infracţională în mediul online este foarte prolifică, făcând misiunea DCCO destul de grea.

La nivel naţional există 15 servicii regionale specializate în combaterea criminalităţii informatice, care oferă şi expertiză.

Cătălin Zetu a prezentat un exemplu de succes în ceea ce priveşte cooperarea public-privat, şi anume combaterea virusului de tip randsomware Gandcrab. Acest virus informatic este considerat cel mai prolific tip de ransomware al anului 2018 şi până în prezent, potrivit rapoartelor emise de către specialiştii în securitatea ci-bernetică.

Cătălin Zetu a precizat că în mai puţin de o lună de la apariţia virusului, peste 50.000 de sisteme au fost infes-tate, mai ales prin faptul că oferă posibilitatea unor alţi actori, denumiţi afiliaţi, să îl distribuie oferind un procent din produsul infracţional.

Domnia sa a afirmat: "În februarie 2018, la o lună de la aparaţia acestui virus informatic am fost în poziţia de a confisca un server de control ceea ce ne-a oferit o viziune foarte în detaliu a elementelor acestui ransomware, odată înţelegând mult mai bine funcţionalitatea lui, iar în acelaşi timp obţinând o bază de date importantă. Cu ajutorul datelor obţinute din acest server am putut crea, împreună cu partenerii noştri un instrument care a putut elibera datele".

În puţin timp acest instrument a fost folosit de tot mai mulţi, ducând astăzi la peste 20.000 de sisteme decriptate, a adăugat şeful IGPR. Instrumentul pentru decriptare a fost pus la dispoziţia publicului prin platforma nomoreransomware.

Potrivit domnului Cătălin Zetu, ţara noastră se află în topul decriptărilor. Totodată, domnia sa a mai spus că se poate observa o schimbare în profilul celor care crează aplicaţii maliţioase, iar ca trend, în prezent, atacatorii folosesc instrumente tot mai sofisticate pentru a ataca companii foarte mari.

"Atacatorii nu se mai rezumă la utilizatori casnici care la un moment dat se pot lipsi de unele date pe care le stochează pe dispozitivele respective. Acum atacurile sunt targetate către companii mari, multinaţionale", a completat şeful IGPR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb