CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ DE DIALOG PUBLIC-PRIVAT / IOAN CONSTANTIN, ORANGE ROMÂNIA: "Tehnologia 5G va genera riscuri şi vulnerabilităţi"

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Companii #IT / 5 iunie 2019

Ioan Constantin

Ioan Constantin

Tehnologia 5G vine ca o evoluţie şi ne va aduce o îmbunătăţire semnificativă în ceea ce priveşte "lăţimea de bandă" (n.r. viteza de transfer de date) pe care o avem la dipoziţie pentru a comunica cu alte dipozitive sau cu internetul, va îmbunătăţi toate serviciile pe care un operator de telecomunicaţii le poate oferi clienţilor săi.

În acelaşi timp, va genera riscuri şi vulnerabilităţi pentru tehnologia pe care o vom implementa în viitorul apropiat, consideră Ioan Constantin, Cyber Security Expert, Orange România. Domnia sa a precizat: "Vreau să vă vorbesc despre o singură ameninţare cibernetică, care, statistic vorbind, aduce prejudicii importante". Este vorba despre DoS (Denial of Service - refuzul, blocarea serviciului) sau DDoS (Distributed Denial of Service - blocarea distribuită a serviciului), care reprezintă o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui calculator.

Ioan Constantin a continuat: "Deşi mijloacele şi obiectivele de a efectua acest atac sunt foarte diverse, în general acest atac este efectul eforturilor intense ale unei (sau a mai multor) persoane de a împiedica un site web sau/şi servicii din Internet de a funcţiona eficient, temporar sau nelimitat. Autorii acestor atacuri au de obicei drept ţintă site-uri sau servicii găzduite pe servere cu cerinţe înalte, cum ar fi băncile, gateway-uri pentru plăţi prin carduri de credit şi chiar servere în întregime".

Ioan Constantin consideră că, în momentul în care 5G va facilita accesul dipozitivelor "low power", care consumă puţină energie electrică, ne vom confrunta cu un potenţial impresionant de atacuri DoS, iar nevoia de a proteja resursele va pica în sarcina companiilor de telecomunicaţii cu facilitatorii tehnologici necesari. Domnia sa a adăugat: "Discutăm în 5G despre mobile clouds şi despre un loc care este cumva intangibil pentru noi, adică nu îl putem vedea sau atinge, dar acolo vom stoca toate informaţiile pe care le generăm. Aici putem decide ce ajunge în cloud şi când sau putem şterge ce ne dorim, dar nu putem avea imaginea în asamblu. Vorbim despre Software Defined Networks, care face o tranziţie de la echipamente hardware care defineau reţelele tradiţionale ( 2G, 3G, 4G) la tehnologii care vor fi folosite sau pornite doar atunci când vom avea nevoie de ele, adică dispozitive ce se conectează pe un «edge», adică pe marginea unei reţele pe care, aşa cum am discutat şi despre cloud, nu o putem vedea".

Un alt factor de risc este automatizarea, de la dispozitivele medicale ce comunică prin intermediul tehnologiei 5G, la dipozitive industriale, până la autovehicole ce vor comunica între ele folosind această reţea. Riscul este că, atât timp cât nu vom reuşi să avem vizibiltate şi controlul acestor progrese tehnologice impresionante ce vor veni pe fundamentul 5G, vom fi expuşi la nişte pericole exponenţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb